Belföld

„Láthattuk már ezeket a rémmeséket” – hangulatkeltéssel vádolják Karácsonyt a RákosDubajt ábrázoló látványtervek miatt

Karácsony Gergely / Facebook
Karácsony Gergely / Facebook

A látványvizsgálatok magukért beszélnek: nemcsak a Hősök tere és az Andrássy út, de egész Budapest látványa változik meg, ha megépülnek a korábban felvetett, 220-240 méter magas épületek

írta még kedden Karácsony Gergely a közösségi oldalán, ahol közzétett néhány illusztrációt abból a látványvizsgálatból, amit a Fővárosi Önkormányzat a RákosDubaj-projekt kapcsán készített. A főpolgármester a posztjában a Válasz Online kapcsolódó cikkét idézte, miszerint olyan információk is keringenek, hogy egyes felhőkarcolók akár 460 méter magasak is lehetnek, amelyek így nemcsak a Hősök tere és az Andrássy út, de egész Budapest látványát megváltoztatnák.

A főpolgármester posztjára Lánszki Regő, a kormány építészeti államtitkára reagált, hangulatkeltéssel és a budapestiek rémisztgetésével vádolva Karácsonyt. Az államtiktár kijelentette, hogy semmilyen konkrét terv nem létezik még Rákosrendező kapcsán, így a Főváros által kiadott rajzok is „minden alapot nélkülöznek”.

Láthattuk már ezeket a rémmeséket a Városliget kapcsán, ahol ugyanez a hangulatkeltés történt Karácsonyék részéről. Az eredmény pedig magáért beszél. Van egy rendezett, nagy zöld felületű, népszerű parkunk nemzetközi díjakkal elismert ikonikus épületekkel (Magyar Zene Háza, Néprajzi Múzeum), ahova szívesen mennek az emberek. Mindez élesen szemben áll a Főváros kezelésében lévő Népligettel, ahol csak a látványtervekig jutottak, lepusztult zöld felületek és épületek találhatóak, amit elkerülnek az emberek

– idézte a főépítészt a Magyar Nemzet.

Lánszki emlékeztetett, hogy a parlament tavaly év végén egy olyan törvényt fogadott el, ami keretrendszerével rögzíti, hogy csak olyan épülhessen Magyarországon, ami „hosszú távon fenntartható, illeszkedik a környezetébe, építészetileg esztétikus és műszakilag megfelelő”. Kijelentette, hogy országos főépítészként személyes garanciát vállal arra, hogy a RákosDubaj esetében is ezek az elvek fognak érvényesülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik