Belföld

Guller Zoltán: 9 százalékos növekedés volt tavaly a Balatonnál a 2019-es rekordévhez képest

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Szabadstrand Balatonlellén., Image: 468494456, Fotó: Ivándi Szabó Balázs
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Szabadstrand Balatonlellén., Image: 468494456, Fotó: Ivándi Szabó Balázs

Nem lett igaza Flesch úrnak, a Balatonnál közel 10 százalékos növekedés történt a 2019-es rekordévhez képest – jelentette ki az Indexnek Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke. Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke komoly lavinát indított el nyári nyilatkozatával, amikor az Indexnek július elején arról beszélt, hogy harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert. Erre utaltak a legfrissebb KSH-adatok még úgy is, hogy a statisztikai hivatal 2022 nyarán szerződést kötött az MTÜ-vel, minek nyomán a KSH immár az MTÜ által létrehozott adatbázist használja.

Guller Zoltán Flesch Tamás kijelentése után megpróbálta hitelteleníteni a szállodaszövetség elnökét, az MTÜ pedig gyakorlatilag egész júliusban balatoni vendégáradatról számolt be, miközben több cikk is arról számoltak be a vendéglátósok tapasztalatai alapján, hogy gyengébb a szezon, mint korábban.

Az MTÜ csütörtökön már arról számolt be, hogy „a Balaton eredménye végül nemcsak a nyári főszezonban sikerült kiválóra, hanem az egész éves, 3 milliós vendégszáma is 9 százalékkal meghaladta a 2019-es rekordév eredményét”.

Guller az Index beszámolója szerint azt is mondta, hogy

a tavalyi évben záporoztak a pletykák és álhírek a balatoni turizmusról, amit a média egy része megragadt, és tovább is fújta, kárt okozva minden negatív cikkel a Balatonnál működő vállalkozásoknak és a magyaroknak.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, miként lehetséges, hogy miközben a szállodások visszaesést tapasztalnak a Balatonnál, addig a kormány rekorddöntésről beszél.

Kapcsolódó
Most akkor turisztikai rekordok dőlhetnek meg a Balatonnál, vagy látványos a visszaesés?
Miközben a szállodások visszaesést tapasztalnak a Balatonnál, addig a kormány rekorddöntésről beszél? Az ellentmondásnak két fő oka van: az egyik az MTÜ alá tartozó adatszolgáltató rendszer, a másik az, hogy másról beszél a szakma és másról a turisztikai ügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik