Belföld

A kormány döntött a szakképzésben oktatók bérfejlesztéséről

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Nem várt Brüsszelre. A magyar költségvetésből fizetik az emelést.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat, amelynek lényege szerint a szakképzésben is olyan bérfejlesztést kell megvalósítani, mint a köznevelésben, az  illetményeket a mindenkori pedagógus-béremeléssel azonos mértékben kell emelni.

Ennek megfelelően 2024. január 1-jével átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak a szakoktatók. A kormány egyetért azzal, hogy  minden oktató bére érje el

legalább a havi 581 680 forintot.

Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia a bérfejlesztéshez szükséges költségvetési forrás biztosításáról.  Kiegészítő támogatásként a törvényben meghatározott fenntartók, illetve a bevett egyház és annak belső egyházi jogi személye is megkapja a bérfejlesztés megvalósításához szükséges forrást.

A határozatban ez nem szerepel, de Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az állami tévé kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy ez összesen 60 milliárd forintot jelent a hazai költségvetésnek, és a döntés 24 ezer szakképzésben oktatót érint. Korábban a tárca a Népszava kérdésére azt válaszolta, a köznevelésben tanító pedagógusokkal ellentétben a szakképzésben oktatóknál az elmúlt évi teljesítményüktől is függ, milyen arányban részesülhetnek a mostani béremelésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik