Belföld

Reagált a kormány a monstre Simonka-per elhúzódására

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Újra teljesen elölről kell kezdeni a bírósági szakban az eljárást.

„Meddig lehet még elhúzni Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken? Vagy arra játszanak, mint Budaházyék esetén, hogy majd a fideszes elnök kegyelmet ad?” Erre a kérdésre várt választ Tuzson Bence igazságügyi minisztertől Vadai Ágnes. A DK politikusa hosszan idézte a Narancs.hu cikkét, amely szerint a Simonka-pert ismét teljesen elölről kell kezdeni, mivel előbb a tanácsvezető bíró, majd az egyik bíró személye változott.

Hosszú, több évtizedes pályafutásom alatt nem tudok hasonlóra példát mondani, de kollégáimat is kérdeztem, akik ugyanezt állítják

– mondta az ügyre rálátó, neve elhallgatását kérő jogász a Narancs.hu-nak. Hozzátette, hogy

mindez már-már komolytalan és bohózatba illik, felvetheti a szándékosságot is, egyben megkérdőjelezi az igazságszolgálatás szakszerűségébe és komolyságába vetett hitet, ezért nagyon rossz az üzenete.

A tárgyalássorozat még odáig sem jutott el, hogy a vád két koronatanúját meghallgassák a bíróságon. Simonka Györgyöt bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Répássy Róbert minderre azzal reagált, hogy idézte az Alaptörvényt, amely szerint

  • a magyar állam működése a hatalommegosztás elvén alapszik,
  • a bírák függetlenek, csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak.

A kérdésében hivatkozott büntetőeljárás és a nyomozás során beszerzett bizonyítékok értékelése nem tartozik a kormány hatáskörébe, az Igazságügyi Minisztérium bírósági tudósításokat pedig nem kommentál.

A vádhatóság Simonka Györgyöt tartja a bűnszervezet irányítójának, de a volt fideszes politikus csak a harmadrendű vádlott. Noha a bűnszervezetet éppen a zöldség-gyümölcs termelői csoportok számára igényelhető támogatások jogellenes megszerzésével vádolják, a per kezdete óta az elsőrendű vádlott, Kékessy Mihály György többször is kapott vissza nem térítendő állami és uniós támogatást. Ő 325 milliót vett fel, de Simonka György és szintén vádlott felesége is kapott tízmillió forint agrártámogatást.

Kapcsolódó
A Simonka-per kezdete óta 325 millió forint állami és EU-támogatást vett fel az elsőrendű vádlott
A fővádlottak közül Simonka György, a felesége és az unokahúga is évről évre kapja a vissza nem térítendő agártámogatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik