Belföld

Letöltendőt kértek a dabasi napszámosokra, akik védelmi pénzt kértek a volt főnöküktől

police.hu
police.hu

Minősített zsarolás, és más bűncselekmények miatt állítja bíróság elé a Dabasi Járási Ügyészség azt a két férfit, akik megfenyegették és megzsarolták a volt munkaadójukat.

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az egyik vádlottra öt, a másikra pedig négy év börtönbüntetést kértek.

Az elkövetők Dabas környékén termelő gazdáknál dolgoztak napszámosként. Különböző összegeket kértek kölcsön a munkaadóiktól, amit nem fizettek vissza, így már senkitől nem kaptak több hitelt.

A két férfi elhatározta, hogy „védelmi pénzt” fog szedni az egyik korábbi munkaadójuktól. 2022-től tavaly júniusig heti rendszerességgel, több tízezer forintot követeltek a gazdától, aki azzal fenyegettek, hogy ha nem fizet, akkor bántani fogják őt, és a családtagjait is, illetve tönkreteszik a terményeit, és a termelőeszközeit.Volt olyan eset is, hogy ha a gazda késett a heti védelmi pénzzel, akkor másnap már az összeg kétszeresét kellett megfizetnie a napszámosoknak. A gazda többször is csak kölcsönből tudta fedezni az elkövetők követéleseit. Emellett az áldozatnak rendszeresen saját gépkocsijával kellett fuvaroznia az elkövetőket, illetve a családtagjaikat.

Miután több mint kétmillió forintot már kifizetett a gazda, tavaly  júniusában a hatóságokhoz fordult. a rendőrök pedig rajta is kapták a pénz átadása közben a vádlottakat.

Az ügyész elmondta még, hogy az egyik vádlott tagadta a bűnösségét, a másik pedig azt állította, hogy ő csak kölcsönkérte a pénzt, és meg akarta adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik