Belföld

Encsencsi gyilkosság: Polt Péter vizsgálatot rendelt el

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Tisztázzák, történt-e mulasztás az ügyészség, a nyomozó hatóság részéről. Azt is vizsgálják, indokolt volt-e a korábbi ügyei ismeretében a határidő lejárta előtt megszüntetni a gyanúsított letartóztatását.

Tavaly év végén megöltek egy idős nőt Encsencsen.A feltételezett tettest egy nappal később elfogták. A 25 éves helyi férfi hetekkel korábban már kis híján agyonvert egy asszonyt, előzőleg pedig baltával támadt egy falubeli férfire. Akkor letartóztatták, később elengedték. Vadai Ágnes (DK) arról kérdezte a legfőbb ügyészt, történt-e bármilyen szakmai mulasztás.

Az ellenzéki politikus idézte az Index és a Tények információit, amelyek szerint a 25 éves encsencsi férfit májusban rablás és súlyos testi sértés miatt letartóztatták, amikor egy falubeli férfire baltával és késsel támadt. Egy hónap múlva elengedték, mert az ügyész nem kérte a fogvatartás meghosszabbítását.

Pár hónapja volt szabadon, amikor baltával félholtra vert egy másik idős nőt. Abban az ügyben még nyomoztak, amikor a férfit szenteste egy betörés miatt kihallgatták, majd elengedték. A gyanú szerint ezt követően pár nappal tört be az idős nő otthonába, majd miután megölte az asszonyt, rágyújtotta a házat.

Vadai Ágnes egyebek mellett arra várt választ Polt Pétertől, hogy:

  • az elkövetővel szemben pontosan hány rendbeli, milyen jogi minősítésű bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt van folyamatban büntetőeljárás,
  • a letartóztatások elrendelését és alkalmazását a bíróság milyen körülményekkel indokolta,
  • ügyészségi joggyakorlattal szemben az ügyészség miért nem indítványozta a kényszerintézkedés meghosszabbítását?

Történt-e bármilyen szakmai mulasztás, hibás, téves és jogellenes intézkedés, vagy törvénysértés az ügyben?

Polt Péter közölte, hogy az encsencsi ügy elkövetőjével eddig nyereségvágyból elkövetett emberölés, lopás, súlyos testi sértés kísérletének, lopás kísérletének megalapozott gyanúját közölte a nyomozó hatóság. Utóbbi két bűncselekmény jogi minősítésének felülvizsgálata
folyamatban van.

A nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. A lopás bűntettének és a súlyos testi sértés bűntette kísérletének büntetési tétele három évig terjedő, a lopás vétsége kísérletének büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés.

A gyanúsított ellen — a büntetőügyek egyesítésére figyelemmel — jelenleg két büntetőeljárás van folyamatban. Vele szemben a letartóztatások elrendelésére a jelenlétének biztosítása érdekében, szökésének, elrejtőzésének veszélye miatt, továbbá a bizonyítás
megnehezítésének vagy meghiúsításának, valamint a bűnismétlés megakadályozása érdekében került sor.

Polt Péter jelezte a bírósági döntések indoklásával kapcsolatos tájékoztatás nem az ő hatásköre. A gyanúsítottal szemben korábban elrendelt letartóztatást három hónappal meghosszabbították, de a nyomozást irányító ügyészség szakmai álláspontja szerint a kényszerintézkedés további meghosszabbításának feltételei nem álltak fenn, ezért szüntette azt meg a határidő lejárta előtt.

Polt Péter az elkövető ügyeiben vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, történt-e és ha igen milyen súlyú szakmai mulasztás az ügyészség, illetve a nyomozó hatóság részéről. A vizsgálat értelemszerűen kiterjed a kényszerintézkedés ügyészség általi megszüntetésének indokoltságára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik