Belföld

A Belügyminisztériumnak nyilvánosságra kell hoznia az egészségügy átalakításáról szóló, titkosított tanulmányt

Róka László / MTVA
A Belügyminisztérium épülete a főváros V. kerületében, a József Attila utca és a Széchenyi tér találkozásánál.
Róka László / MTVA
A Belügyminisztérium épülete a főváros V. kerületében, a József Attila utca és a Széchenyi tér találkozásánál.

A Belügyminisztériumnak (BM) ki kell adnia azt a Boston Consulting Group (BCG) által készített tanulmányt, amelyet a tárca tíz évre titkosított – döntött kedden másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla.

Mint ismert, a BCG nemzetközi tanácsadó cégtől a BM 2020-ban 720 ezer euró plusz áfáért rendelt egy átfogó tanulmányt az egészségügy helyzetéről és átalakításáról, annak tartalma azonban nem nyilvános, mivel a tárca tíz évre titkosította azt. Közérdekű adatra hivatkozva a K-Monitor beperelte a BM-et, kikérve a tanulmányra vonatkozó, BCG-vel kötött szerződést, illetve magát a feltehetőleg több száz oldalra rúgó tanulmányt is.

Elsőfokon tavaly novemberben a Fővárosi Törvényszék elutasította a K-Monitor keresetét. A közpénzek átlátható felhasználásáért is küzdő szervezet fellebbezett az ítélet ellen. Az ügy másodfokú tárgyalása zajlott kedd délelőtt.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla többek között azzal indokolta a döntést, hogy az alperes (vagyis a Belügyminisztérium) a tanulmány kiadásának megtagadását az elsőfokon zajló perben nem indokolta meg részleteiben. „A tartalmi indoklás az alperes feladatkörébe tartozik, erre köteles, de ebben a perben ezt nem tette meg” – mondta a bíró.

Mivel a minisztérium nem indokolta meg, hogy mi indokolja a titkosságot, a másodfokú bíróság a nyilvánosságra hozatal mellett döntött. Így megsimerhetővé válik, hogy milyen szempontok alapján szervezi át a kormány az egészségügyet

– mondta Molnár Noémi Fanni, a K-Monitor ügyvédje, aki szerint a jogerős ítélettel szemben a BM várhatóan a Kúriához fordul felülvizsgálatért. Ha így lesz, tavasszal zárulhat le az ügy.

A tavalyi ítéletről, valamint arról, hogyan zajlik az egészségügy átalakítása, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Egy bírósági ítélet alapján már tudható, miként zajlik az egészségügy titkos átalakítása
A kormány nekilátott az egészségügy átalakításának, amelynek hátterében egy belső használatra szánt, tíz évre titkosított munkaanyag áll. A K-Monitor megpróbálta kiperelni a dokumentumot, és bár ezt a keresetet a bíróság elutasította, a per során értékes információkat lehetett megtudni a kormányzati tervekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik