Belföld

Döntött a bíróság: titkos marad a tanulmány, amely alapján az egészségügy átalakítása zajlik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Első fokon elutasította a bírónő a K-Monitor keresetét.

Egyelőre biztosan nem lesz nyilvános az a nemzetközi tanácsadó cég által készített tanulmány, amely alapján az egészségügy teljes átalakítása zajlik jelenleg – így döntött a Főváros Törvényszék kedden. A Boston Consulting Group (BCG) három évvel ezelőtt készített, majd a kormány által titkosított tanulmány kiadását a K-Monitor közadatra hivatkozva kérte bírósági úton a Belügyminisztériumtól. A Fővárosi Törvényszék bírónője elutasította a civil szervezet keresetét. Az ítéletet a tárgyalóteremben nem indokolta meg, mert sem a K-Monitor, sem pedig a Belügyminisztérium ügyvédje nem volt jelen.

Mint ismert, a 277 millió forintba kerülő, állítólag ezeroldalas tanulmányt arra hivatkozva titkosította három évvel ezelőtt a kormány, hogy döntés-előkészítő anyagról van szó.

A mostani perben tanúvallomást tett Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató és Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is.

A K-Monitor korábban már indított pert a BCG ellen is, hogy nyilvánosságra kerüljön az egészségügyi ágazat átalakítására 2020-ban készített tanulmány. Ezt a pert a bíróság megszüntette, mert egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint cégek nem perelhetők közérdekű adatokért.

2022-ben egyszer már döntött ennek a tanulmánynak a titkosságáról a bíróság. Akkor a Fővárosi Ítélőtábla elfogadta a BM érvelését, és nem talált kivetnivalót a titkosításban. Az AB sem észlelt alaptörvény-ellenességet a kérdésben. Mivel azóta több jogszabályt is elfogadtak egészségügy kapcsán, a K-Monitor arra próbált hivatkozni, hogy ez az ítélet már nem lehet mérvadó.

A  közpénzek átlátható felhasználásáért is küzdő szervezet fellebbez a Fővárosi Törvényszék keddi ítélete ellen, így másodfokon folytatódik az ügy. 

A Boston Consulting Group a privát szektorban, a közszférában és a nonprofit szektorban is tevékenykedő nemzetközi tanácsadó cég, amely egyik tevékenysége az egészségügyi rendszerek átvilágítása, elemzése és a javaslattétel a döntéshozóknak. Magyarország mellett Szlovákiában, illetve a svéd, a holland és német egészségügyben is dolgoztak.

2018-ban a szlovák egészségügyi reformot is a BCG-tanulmány készítette elő, amelyet azonban ott nem titkosított a szlovák kormány. Az ottani koncepció szerint a szlovák kórházi rendszer jelentős átalakításra szorult, ugyanis magas a kihasználatlan ágyszám, a betegek hosszú ideig maradnak kórházban, magas a megelőzhető halálesetek aránya, és sok helyen alacsony a rendszer kihasználtsága, így az orvosok nem tudnak elegendő tapasztalatra szert tenni a széles körű minőségi ellátás biztosításához. A BCG által megfogalmazott javaslatok Szlovákiában többek között az ágyszámok csökkentését és a kisebb kórházak bezárását is tartalmazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik