Belföld

OMSZ: mulasztás történhetett Curtis édesanyja ügyében, vizsgálatot rendeltek el

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az idős asszonyhoz három óra várakozás után érkezett ki a mentő, majd a betegszállító az ajtó előtt hagyta a nőt.

A  dokumentáció alapján az látszik, hogy a kórházba szállítás sürgősségi besorolása a beteg ellátási szükségletének és veszélyeztetettségi szintjének megfelelő volt

– írta lapunknak küldött válaszában az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) , amelyet az után kerestük meg, hogy szombaton Curtis (Széki Attila) feldúlt Facebook-bejegyzésben számolt be édesanyja kálváriájáról.

A rapper azt írta, 70 éves édesanyjának magas cukra és nagy fájdalma volt, valamint zavartan viselkedett. Hívták a mentőt, amely több mint három óra várakozás után érkezett ki. Az asszonyt a Semmelweis Egyetem sürgősségijére szállították, majd reggel – anélkül, hogy őt értesítették volna erről – betegszállítóval hazaszállították. A betegszállító a nőt mezítláb, köntösben, egy műanyag székre ültetve az ajtó előtt hagyta.

A mentőszolgálat közleményében azt írja, a betegszállítás nem az OMSZ feladata.

A beteg kórházból történő hazaszállításának elrendeléséért a kórház, a betegszállítás emberséges és szakszerű végrehajtásáért a feladattal megbízott betegszállító cég felelős

– teszik hozzá, kiemelve, hogy biztosítási jogviszonnyal rendelkezők betegszállítását a tevékenységre engedéllyel rendelkező és finanszírozási szerződést kötött betegszállító szolgáltatók végzik.

A betegszállítók tevékenysége rendeletben szabályozott. Az OMSZ azt írja, a rendelet értelmében a mentőszolgálat a betegszállítási feladatok felvételét, az illetékes betegszállító szolgáltató felé történő továbbítását, valamint a feladat teljesítésének követését végzi, a szállítás tényleges végrehajtására és körülményeire nincs ráhatása.

Közleményüket azzal zárják, megértik Széki felháborodását, „és mivel mulasztás történhetett, az ügyben vizsgálat következik.”

Még szombaton, Curtis posztjának megjelenése után kerestük a szóban forgó betegszállító céget is, ám nem lehetett elérni. A Semmelweis Egyetem későbbre ígért tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik