Belföld

Reagált a szakszervezet arra, hogy Gulyás szerint ha tehetnék, visszacsinálnák a pedagógus-béremelést

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A csütörtöki kormányinfón – ahol bejelentették, hogy a kormány még ebben a ciklusban megduplázza a pedagógusok bérétGulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közmédia kérdésére tett egy olyan kijelentést, miszerint a baloldal után a pedagógus-szakszervezetek a tanárbéremelés legnagyobb ellenségei, mert ők ellenezték a legjobban a folyamatot a baloldal után, és ha tehetnék, visszacsinálnák béremelést.

Alig pár órával később meg is érkezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) reakciója Gulyás állításaira: a szerveze határozottan visszautasítják a miniszter szavait.

Mint közleményükben írják, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) együttműködésben a PDSZ több mint két éve folytat sztrájktárgyalásokat a kormánnyal többek között azért is, hogy emeljék a pedagógusok bérét, ezért hirdettek korábban országos sztrájkot is, amihez egy sor szülő és diák is csatlakozott. „A jelenlegi 32,2 százalékos tanárbéremelés, illetve az, hogy ez a béremelés mindenkinek jár, vagyis nemcsak a közoktatásban, hanem a szakképzésben dolgozók számára is, ezeknek a sztrájktárgyalásoknak, az azokat követő országos sztrájknapoknak, valamint az oktatási mozgalom tüntetés- és akciósorozatainak köszönhető egyértelműen” – írja a PDSZ, ezzel támasztva alá, hogy Gulyás Gergely nem mondott igazat a szakszervezetekkel kapcsolatban.

A PDSZ-nél szinte biztosak abban, hogy a miniszter politikai hangulatkeltés céljából mondta, amit mondott, annak érdekében hogy a kormány folytathassa a szakszervezetek ellehetetlenítését célzó programját.

Ha a PDSZ nem emelte volna föl a szavát elsőként a pedagógushiánnyal és az elégtelen pedagógusbérekkel kapcsolatban, akkor a kormányban még ma sem lenne politikai akarat az oktatási rendszerünkön tátongó szakadékok foltozgatására

– jelentette ki a szakszervezet, hangsúlyozva, hogy a pedagógusbéremelés csak az első lépcsőfokot jelenti az oktatás minőségének jelentős mértékű javításához vezető úton.

A csütörtöki kormányinfón a tanárbéremelés mellett szó esett még egy sor témáról, a Budapest-bérlettől kezdve a Fidesz főpolgármester-jelöltjén és a vendégmunkásokat betanító magyarok elbocsátásán át a lehetséges OrbánZelenszkij találkozóig. Az alábbi cikkben minden megtalálható:

Kapcsolódó
Gulyás Gergely: Ebben a ciklusban megduplázzuk a pedagógusbéreket
A pedagógusok és a szakápolók bére is emelkedik, a Fidesznek lesz főpolgármester-jelöltje, legkésőbb február végéig visszavásárolja a kormány a Budapest Airportot. Percről percre közvetítettük az idei év első kormányinfóját.
Kapcsolódó
Kirúgják a vendégmunkásokat betanító magyarokat az akkuipari gyártótól, amely milliárdokat kapott munkahelyteremtésre
Mintegy 60 magyar dolgozó került lapátra egy olyan városban, amely komoly munkanélküliséggel küzd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik