Belföld

Takács Péter: A munkaerő-közvetítők kizsákmányolták a bérnővéreket

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A bérnővérek alkalmazásának megszüntetésével a Belügyminisztériumnak az a célja, hogy tiszta helyzetet teremtsen az ágazatban – ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Takács Péter. A lapnak adott interjújában az egészségügyi államtitkár úgy fogalmazott: ez egy szürke zónás foglalkoztatás volt, mert a dolgozók általában a minimálbér környékére lettek bejelentve, „a fizetésük egy része pedig borítékban, zsebbe érkezett, az óradíjukat eléggé egyoldalú módon szabták meg, kvázi kizsákmányolták a szakdolgozókat.”

Takács szerint a munkaerő-közvetítő cégek „még zsarolták is a kórházakat, hogy nem adnak nekik munkaerőt, ha nem emelik az óradíjakat. Azonban az óradíjak emeléséből származó bevételnövekmény nagy része a munkaerő-közvetítő tulajdonosát gazdagította. Ezek profitorientált cégek voltak, hasonlóan az ügyeletszervező cégekhez, amelyeket szintén fölszámoltunk” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a rendszer megszüntetésének másik oka az volt, hogy bár „a szerződés arra kötelezte a munkaerő-közvetítőt, hogy az adott szakterületnek megfelelő képzettségű szakdolgozót közvetítsen ki, de ez sok esetben nem teljesült, ami a betegbiztonság szempontjából igencsak kockázatos volt.” Az államtitkár szerint ugyancsak aggályos volt betegbiztonsági szempontból, hogy az úgynevezett bérnővérek esetében az őket foglalkoztató vállalkozások gyakran nem tartották be a pihenőidőre vonatkozó követelményeket.

A rendelkezés bevezetése néhol okozhat ugyan átmeneti, de kezelhető fennakadást, ám hamarosan minden helyreáll, beteg pedig addig sem marad ellátatlanul

– ígérte Takács Péter. Az interjúban elismerte, hogy az intézkedés komoly piaci érdekeket sért, de – mint mondta – erre fel voltak készülve. „Sajnos ezek a cégek piszkos eszközökkel játszottak és dezinformálták a szakdolgozókat. Olyanokat állítottak – tévesen –, hogy aki a nyugdíjkorhatárt betöltötte, és bejönne az állami ellátórendszerbe, az elveszti a nyugdíját. Ez nem igaz” – figyelmeztetett az államtitkár.

Takács Péter az interjúban beszél még az új háziorvosi ügyeleti rendszerről, az ágazatban dolgozók béremeléséről, a Szent János kórház állapotáról, valamint a várólisták helyzetéről is.

Kapcsolódó
Nem szűnt meg teljesen a bérnővéri rendszer, de szigorodtak a feltételek
Így is van olyan kórház, ahol akadozik az ellátás. A munkaerő-kölcsönző cégek kiebrudalásával a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője egyetért, ahhoz azonban, hogy több főállású ápoló legyen, magasabb bér és rugalmasabb munkakörülmények kellenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik