Belföld

Hodász András: Beszélgettem olyan pappal, aki szerint a melegek csak a szex miatt vannak együtt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kétségkívül az egy nagy törés volt számomra, amikor azt éltem meg, hogy az egyházam nem mellém áll. (…) Az erővel elhallgattatást, meg azt, hogy inkább keressük a politikus kegyeit, mint a saját papunkét, mindenképpen nehéz volt megélni. Ha van egy barátom, akivel nem értek egyet bizonyos kérdésekben, és őt valaki támadja, akkor is kiállok mellette, mert a barátom. Amikor engem politikai oldalról kezdtek el komolyan betámadni véleményvezérek, akkor soha nem kaptam olyat, hogy »figyelj, András, tarts ki, veled vagyunk«, vagy »mi sem értünk egyet azzal, hogy téged gyaláznak«

ezt nyilatkozta a hvg.hu-nak Hodász András. A korábbi katolikus papot még 2022 őszén mentette fel Erdő Péter a papi szolgálat alól, Hodász azóta baristaként dolgozik egy belvárosi kávézóban, egy új YouTube-csatornát indított, és nemsokára párkapcsolati workshopokat is tart majd.

Hodász András a portálnak elmondta, tudatos döntés volt a részéről, hogy elfordult a közéleti kérdésektől, mert az „egy olyan iszapbirkózás, amiben nem nagyon van értelme részt venni. A mai magyar társadalomban általában nem érvek és ellenérvek hangzanak el, hanem sértések. Van bennem egy fáradtság is, mert nehéz azt megélni, hogy ilyeneket írok, és nincs semmiféle hatásuk.”

Új életformáját a régivel összehasonlítva úgy fogalmazott: a papi élet nem egy alkalmazotti élet, az inkább olyasmi, mint egyéni vállalkozónak lenni. „Nagyjából én határozom meg, hogy mikor mit csinálok, akár azt is mondhatom, hogy ma nincs reggeli mise, ha úgy tartja a kedvem. (…) Itt, a kávézóban az van, hogy reggel 7-kor be kell jönni, mert 8-kor nyitunk, és ha 7 óra 10 perckor érkezem, akkor már ráncolja a szemöldökét a főnök, jogosan.” Hozzátette, egy papnak van valamiféle anyagi biztonsága, hiszen a lakhatása és a rezsije meg van oldva, nagyjából az élelmiszerre kell költenie meg a ruházatra, ám, ha a jelenlegi helyzetében rosszul gazdálkodik, akkor nem tudja kifizetni az albérletét.

A hvg.hu-nak elmondta, hogy az egyházi szolgálatból történt kilépése óta a baráti és az ismeretségi köre is megváltozott. „Egyházi körökben sokan haragudtak rám, amiért kiléptem. Egy papnak a pályát elhagyni sokak számára a főbűn kategóriája. De önmagában az is nehéz volt, hogy el kellett engednem az álmomat, a hivatásomat, újra kellett gondolni magamat, hogy akkor mit fogok most csinálni. Ez kicsit olyan, mintha egyszerre hagyná ott az ember a munkahelyét és a házastársát, tehát minden megváltozik azonnal. Nekem egy nap alatt ki kellett cuccolnom a plébániáról” – fogalmazott.

Az interjúban mesélt még arról is, hiányzik-e neki a reverenda, van-e visszaút számára az egyházi szolgálathoz, miért tart majd a jövőben párkapcsolati workshopokat, mit gondol a lombikbébi programról, és azt is felidézte, miként élte meg, hogy a coming outja után megvált tőle a Szemlélek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik