Belföld

A NAV belenézne a cégek bérszámfejtő rendszereibe is

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Jelenleg azon dolgoznak, hogy lezárják az úgynevezett hibásan nyitva maradt jogviszonyokat. Az új fejlesztéssel tudnák, ha valaki új állást kap, fizetés nélküli szabadságra megy, kijelentik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, olyan rendszeren dolgoznak, amelyet – bizton állítja – még sehol a világon nem alakítottak ki, a fejlesztés a foglalkoztatás ügyét helyezné új alapokra.

Ha a szisztéma zöld lámpát kap, a munkaügyekben ezentúl nem lesz bevallás.

Vágujhelyi Ferenc kormánybiztosként felügyeli a fejlesztést, amely a munkaadók bérszámfejtő rendszereinek adatairól, változásairól valós időben tájékoztatná a NAV-ot. Tudnák, ha valaki új állást kap, fizetés nélküli szabadságra megy, kijelentik. A rendszer kiszűrné a csalást, védené a dolgozókat. Minden érintett kormányzati, állami szervezet megkapná a NAV-tól az összesített adatokat.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy lezárják az úgynevezett hibásan nyitva maradt jogviszonyokat, amikor nem jelentik ki a munkavállalót, amikor elhagyja munkahelyét. Számításaik szerint meghaladja az egymilliót az ilyen jogviszonyok száma.

Azt ugyanakkor már most is ellenőrizheti a munkavállaló, ha a munkáltató levonja a járulékokat, de azt nem fizeti be az államnak, így nem szerez jogot a társadalombiztosítás ellátásaira, elsősorban is nyugdíjra.

Az államtitkár az interjúban cáfolta, hogy a Karácsony-féle 99 Mozgalom gyanús adománygyűjtése ügyében a NAV nyomozói politikai nyomásra vizsgálódnak.

A NAV nem politizál, a politika tabutéma a szervezetben. Teljesen kizárt, hogy azok a főtisztek, akik egész életükben ezen a pályán dolgoztak, most pillanatnyi érdeket szolgáló aktuálpolitikai utasítás alapján razziázzanak valakinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik