Belföld

Fico Orbánnak: „Kedves Viktor, Szlovákiában rendkívül népszerű vagy a normális emberek között”

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most, mert a két ország úgy kapcsolódik össze az Európai Unión belül, hogy egymást erősíti a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonság tekintetében is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután kedden Budapesten tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel.

Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarország és Szlovákia érdekei legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak, mind a két ország számára fontos a szuverenitás.

Magyarország részéről – és úgy érzem, hogy itt van azonosság – nem örülünk a brüsszeli szuperállami kezdeményezéseknek, egyáltalán nem örülünk az illegális migrációt legitimálni akaró törekvéseknek, meg akarjuk védeni a határainkat, és mi akarjuk megmondani, kiket engedünk be az országunkba – tette hozzá.

Orbán számíthat Ficóra Brüsszelben

A hvg.hu tudósításából kiderül, hogy a magyar miniszterelnök köszönetet mondott Robert Ficónak, amiért a szlovák rendőrök rendszeresen segítenek megvédeni Magyarország déli határait, és jelezte: cserébe Magyarország örömmel járul hozzá ahhoz, hogy az idei év elejétől közreműködjön a légtérrendészeti feladatok ellátásában a szlovák légtérben. Cserébe a magyarok a szlovák légtér védelméhez járulnak hozzá jövő évtől – jelentette be Orbán.

Robert Fico a sajtótájékoztatón azt mondta, már régóta megbeszélték Orbán Viktorral, hogy a kapcsolatuk a két ország tengelyén kell, hogy haladjon. Ez így is zajlik, és így is fog maradni.

Kedves Viktor, Szlovákiában rendkívül népszerű vagy a normális emberek között, mert az országod nemzeti érdekeiért harcolsz, nyíltan beszélsz a nemzetközi szervezetek hibáiról és keményen kiállsz az országod szuverenitása mellett

– mondta a szlovák kormányfő.

Fico szerint több dologban is egyetértenek Orbánnal, például abban, hogy nincs helye az illegális migrációnak, és Ukrajnának sincs katonai megoldása, a jelenlegi stratégia nem működik. A szlovák kormányfő azt is kiemelte, kötelességük, hogy minden szlovák állampolgárt ugyanúgy segítsék, akkor is, ha a kisebbséghez tartozik.

„Tragédiának tartom, hogy a V4-es együttműködést ellehetetlenítették” – mondta a hvg tudósítása szerint Fico, de azt nem fejtette ki, hogy pontosan kire gondol. Megígérte, nyomást fog gyakorolni a cseh kormányfőre, hogy minél előbb hívja össze a négy visegrádi ország találkozóját.

Fico jelezte azt is, hogy Orbán számíthat rá Brüsszelben is. Mint mondta, nagy nyugtalansággal figyelik az Európai Parlamentet, mely mindkét országgal kapcsolatban határozati nyilatkozatot akar kiadni. Szlovákiával kapcsolatban az igazságügyi rendszer átalakítása miatt, Magyarországgal szemben meg olyan terveik vannak, hogy fosszák meg Magyarországot a szavazati jogától a Tanácsban – sorolta.

Fico azt is megígérte, soha nem fogja engedni, hogy Magyarországot megbüntessék Brüsszelben.

„Amíg én a szlovák kormány feje vagyok, soha nem értek egyet azzal, hogy egy országot azért büntessenek meg, mert a szuverenitásáért küzd. Magyarország elleni ilyen támadással soha nem fogok egyetérteni – utalt rá Fico, hogy vétózna, ha ilyen szavazásra kerülne sor.

MTI/hvg.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik