Belföld

BRFK: nem történt bűncselekmény Orbán Ráhel földvásárlása kapcsán

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Elutasította a rendőrség azt a feljelentést, amely azt lett volna hivatott tisztázni, történt-e bűncselekmény, amikor törölték az állam elővásárlási jogát a miniszterelnök lánya által vásárolt tokaji földekről – írta a Hvg.hu a birtokába került január 11-i keltezésű határozat alapján.

A portál szerint az eljáró Budapesti Rendőr-főkapitányság döntése indoklásából kiderül, hogy a nyomozók néhány – szerintük egymásnak is ellentmondó – újságcikk elolvasása után úgy döntöttek: ami történt, nem bűncselekmény, mert hiányzik egy fontos elem: a jogtalan előny vagy hátrány okozása.

A miniszterelnök lányának nevében eljárva a férje tavaly április 18-án kötött két szerződést 94 hektárnyi földterület megvásárlásáról Tokaj-Hegyalján. A területre több helyi mellett az államnak is elővásárlási joga volt, de senki sem élt vele, így a földhivatal bejegyezte Orbán Ráhel tulajdonjogát.

Megírtuk, hogy a világörökséghez tartozó területen lévő ingatlanok tulajdoni lapjairól egy hónappal később törölték az állam elővásárlási jogára vonatkozó bejegyzéseket.

Az ügyben még a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) is megszólalt a minap. Közölték: a világörökségi ügyekért is felelős miniszter – ez a kormánytag Lázár János – megkeresésére törölte a földhivatal az ingatlanok tulajdoni lapjáról az állam elővásárlási jogát, és ez jogszerűen történt.

A tárca közölte: „a törvény egyértelműen rögzíti, hogy a világörökségi területen lévő ingatlanokon az államot – a lakhatás céljára szolgáló épületet (lakás, lakóház), valamint a földet kivéve – más jogosultakat megelőzően elővásárlási jog illeti meg. Mivel az érintett mezőgazdasági ingatlanokra a törvény szerint nem vonatkozik világörökségi státusz miatti állami elővásárlási jog, ezért a földhivatal a világörökségért felelős miniszter megkeresésére törölte azt a tulajdoni lapokról”.

Ebből viszont az következik, hogy 2018-ban tömeges hibát követett el a kormányzat, amikor egy kormányrendelet mellékletében felsorolt 80 ezer világörökségi ingatlan tulajdoni lapjára feljegyezték a magyar állam részére járó, mindenki mást megelőző elővásárlási jogot. A közigazgatási tárca érveit tovább árnyalja, hogy Orbán Ráhel tokaji földjeinek jó részére nem is jegyeztek be elővásárlási jogot. Amelyekre viszont bejegyezték (és a tulajdonosváltással együtt törölték), ott a szőlő mellett volt gazdasági épület, udvar, sőt „kivett kopárságot” és vízmosást is feltüntettek.

Az ügyben Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki azt feljelentésként értékelte és a rendőrségre továbbította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik