Belföld

A személyre szabott vallásüldözéssel magyarázza Iványi Gábor iskoláik átadását

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A lelkész szerint a kormány más vallásokat a túltámogatással tart sakkban, őket az elvonásokkal próbálja ellehetetleníteni.

Iványi Gábor a Népszavának azt mondta, szabolcsi iskoláik állami átvétele előtt a helyi reformátusok lelkészek erősen kampányoltak azért, hogy maguk a tantestületek, családok kérjék a fenntartóváltást. A lelkész szerint maga Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár is azt erőltette, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) is ezt kérje. Szerinte év végén

őrült tempóban, gyűlölettől vezérelt furcsa szorgalommal

le is zavarták az átadást.

Személyre szabott vallásüldözés folyik

– tette hozzá. A lelkész úgy véli, a kormány más vallásokat a túltámogatással tart sakkban, őket az elvonásokkal próbálja  ellehetetleníteni. Iványi Gábor szerint ennek oka, hogy miközben az egyházak támogatottsága általában csökken, irántuk nő a szolidaritás: legutóbb már több mint 73 ezren ajánlották fel számukra a személyi jövedelemadó egy százalékát.

B tervük azért nem volt, mert hajdan, amikor átvették a szabolcsi  iskolákat, senki nem gondolta, hogy jön egy kormány, amely megfosztja a MET-et az évtizedekkel korábban, még a Kádár-rendszerben megszerzett teljes jogú egyházi státuszától. A lelkész szerint helyzetük nem rózsás, de nem temeti magukat, reméli, a történtek nem indítanak be dominóhatást, többi iskolájukban a tantestületek képesek lesznek kitartani.

Frissítünk!

A helyi hatalmasságok „tort ültek”

Iványi Gábor a Klubrádióban azt mondta: szeretné bedarálni őket az állam, már az csoda, hogy 2010 óta egyáltalán léteznek. Akkor – az Alkotmánybíróság szerint is – alkotmánysértően vették el egyházi státuszukat, egyben költségvetésük több mint 40 százalékát is. Egyetlen fenntartó se tud oktatást fenntartani perselypénzből, tette hozzá.

Az érintett iskolákat annak idején az önkormányzatok kérésére vették át, nem kellettek a református egyháznak, amelynek a lelkészei  most „agitálták” a tantestületeket és a szülőket. Mivel Maruzsa Zoltán letiltotta a teljes normatívát, fél éve nem tudtak teljes fizetést adni.

Közben elindult az elszivárgás Abaújkéren is. Hörcsik Richárd lelkész, országgyűlési képviselő is tartott gyűlést tanároknak, szülőknek. Mint mondta, az abaújkéri iskolába 40 településről szedik össze a gyerekeket busszal egy fillér támogatás nélkül. Ezek a gyerekek elvesznek, mert ezt más nem csinálja meg, tette hozzá.

Iványi Gábor szégyennek nevezte, hogy korábban az ünnepségeiken sosem járt parlamenti képviselő, polgármester, helyi elöljáró, most viszont a gyürei iskolában forralt bor, forró csokoládé mellett „tort ültek” a váltásnál, aminél ők végig ügyeltek arra. hogy a gyerekek, pedagógusok érdeke minél kevésbé sérüljön, ám még az is elhangzott egy magasabb rangú tárgyalóféltől, hogy ez „nem szempont”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik