Belföld

Alkotmánybírósági fordulat a Vizoviczki-ügyben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Alaptörvény-ellenesnek nyilvánították, megsemmisítették a vagyonelkobzásra vonatkozó végzést.

Vizoviczki Lászlót 2020. december 18-án folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt – mint bűnszervezetben elkövetőt – 7 év fegyházra, 108 millió forint pénzbüntetésre ítélték. A Központi Nyomozó Főügyészség 2021. október 7-én a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál az utólagos vagyonelkobzásért egyszerűsített felülvizsgálati indítványt terjesztett elő, amit 2022. október 19-én el is rendeltek.

Vizoviczki László alkotmányjogi panaszt nyújtott be, az Alkotmánybíróság pedig megállapította, hogy az egyszerűsített eljárásban a másodfokú bíróság nem kézbesítette a védelemnek az ügyészség fellebbezését, a fellebbviteli főügyészség átiratát, ezért az azokban foglaltakra Vizoviczki László és védője nem tudtak reagálni. A másodfokú bíróság ezzel őket elzárta attól, hogy eljárási jogaikat gyakorolhassák, bizonyítási indítvánnyal éljenek, észrevételt tegyenek az ügyészi fellebbezésre.

A fellebbezéshez való hozzáférés biztosítása az Alaptörvényből következik, ezért a fellebbezés kézbesítésére vonatkozó garanciális szabályok megsértése a tisztességes eljáráshoz való jog és a védelemhez való jog érvényesülését korlátozzák, így alaptörvény-ellenesek, ezért az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette tanácsa a támadott döntést megsemmisítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik