Belföld

Negyven ember kapott tavaly kegyelmet Novák Katalintól

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Novák Katalin az elé kerülő kegyelmi kérvényeknek alig kilenc százalékát bírálta el pozitívan, mégis évtizedes rekordot döntött meg ezzel – derül ki a hvg.hu gyűjtéséből. A lap az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi statisztikáját nézte át, amelyből kiderül, hogy százból alig kilenc elítélt kapott kegyelmet Novák Katalintól, ez 8,97 százalékos kegyelmezési arány, ami a lap szerint így is kimagasló: 40 elítélt szabadulhatott az államfői döntésnek köszönhetően.

Tavaly 446 elítélt kérelméből hagyott jóvá 40-et Novák Katalin, ez a 40 pedig abszolút értéken az elmúlt 19 év rekordja.  Utoljára 2004-ben volt több, 41 pozitív elnöki kegyelmi döntés, ám akkor kérelemből csaknem háromszor annyi, 1266 volt. Így abban az évben – ekkor Mádl Ferenc volt az államfő – a jóváhagyott kérelmek aránya alacsonyabb, 3,24 százalék volt – hívja fel a figyelmet a hvg.

A tavalyi statisztikából kiderül az is, hogy Novák Katalin a még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből is sokat írt alá. Már 2022-ben hetet, miközben ilyen kegyelmet azelőtt 10 éven át senki nem kapott.

Tavaly az államfő április 27-én, egyetlen nap alatt 22 kegyelmet hagyott jóvá, köztük a Hunnia-per már elítélt hat vádlottját is kegyelemben részesítette. Így szabadult Budaházy György is, aki mint emlékezetes, lóháton hagyta el a börtönt.

Kapcsolódó
Mikor adhat kegyelmet Novák Katalin?
A köztársasági elnök nemrég kegyelemben részesítette a Budaházy-per hét vádlottját. Sándor Zsuzsa ennek apropóján felidézi, milyen indokokkal élhet ezzel a jogával az államfő, illetve milyen kegyelmezési gyakorlat rajzolódik ki az elmúlt évtizedek legismertebb esetei alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik