Belföld

Felnyergelt lóval várták barátai Budaházyt a börtön előtt, a vasárnapi nagymisén hálát ad a pápának

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Néhány órával azután, hogy kiderült, Novák Katalin kegyelemben részesíti, Budaházy György szabadon távozhatott a váci börtönből. A Sándor-palota délután öt órakor közleményben jelentette be, hogy „a köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.” Az indoklás szerint „a pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. ”

Budaházy a büntetését a Váci Fegyház és Börtönben töltötte, amelynek este kilenc órakor nyílt ki a kapuja. Budaházy széles mosollyal az arcán lépett ki – ezt a Blikk fotósa meg is örökítette. A portál helyszíni beszámolója szerint Budaházyt barátai várták a börtön előtt. Ketten felnyergelt lovakkal érkeztek, amelyek egyikére Budaházy fel is pattant, majd elindult Vác belvárosa felé. Első útja egy közeli kocsmába vezetett, ahol már terített asztal várta őt – írja a Blikk. Budaházy a portálnak néhány mondatot is mondott szabadulásáról. Megköszönte Novák Katalinnak „és minden döntéshozónak, aki szerepet játszott ebben”. Megerősítette, hogy szeretne közéleti szerepet vállalni, ám ebben nehézséget okoz számára, hogy büntetett előéletű maradt, illetve a közügyektől eltiltása is él.

Itthon a Balatonra utazom majd először, alig várom. Van egy csomó meghívásom a Kárpát-medencében, a határainkon túl élő magyaroktól is. Már ha beengednek… mert volt, hogy nem tudtam bejutni Szerbiába, illetve Kárpátaljára… utóbbi szerintem most sem nagyon esélyes

– nyilatkozta a Blikknek. De előbb még elmegy vasárnap a Kossuth téri nagymisére hálát adni Ferenc pápának azért, mert eljött. „Egy köszönőimát is elmondok a tömegben, kisemberként” – mondta Budaházy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik