Belföld

Négy év után kiderül, hogyan szerezte meg Mészárostól a Mátrai Erőművet az MVM

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A legvégső jogorvoslati fokként eljáró Kúria a korábbi döntésével szemben nemrég elfogadta az MSZP-s Tóth Bertalan keresetét, amelynek értelmében az Energiaügyi Minisztériumnak (EM) a szöveg elfedése nélkül el kell küldenie az MVM állami tulajdonosa ekként hozott, 2019-2020-as határozatait – árulta el az ellenzéki politikus a Népszavának.

Ezzel megismerhetőbbé válik a Mátrai Erőmű 2019–2020-as, vitatott megvásárlásának ügye, melynek során az állami MVM Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől 17,4 milliárdért megvásárolta a rossz állapotú, széntüzelésű áramtermelőt, melyet 6 milliárdos vesztességgel adott el az államnak a felcsúti milliárdos. 2018-ban 5,9 milliárd forintért került az erőmű Mészároshoz, így rövid idő alatt megháromszorozta a pénzét az állammal kötött üzlettel. Azóta az erőmű működtetése becslések szerint a vételáron felül még több száz milliárd forint közpénzt emésztett fel.

Tóth Bertalan. először 2021 januárjában fordult közérdekű adatigényléssel a kormányhoz az ügy kapcsán. Hosszú, alapos vizsgálatok után a megállapította, hogy a kabinet jogszerűtlenül titkolózik.

Mindenkinek joga tudni, milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros Lőrinc veszteségeinek pótlására, vagy hogy készítették elő a köztulajdonban álló MVM magánosítását

– vélekedett a szocialista frakcióvezető, aki elvárja, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter teljesítse a bíróság jogerős ítéletét.

Az szaktárca a Népszava megkeresésére közölte, hogy

a Kúria jogerős döntését végrehajtja.

Kapcsolódó
Veszteséges, környezetszennyező, de még sokáig a nyakunkon marad a Mátrai Erőmű
Napelempark épül, áttér a földgázra, hulladékot is éget, mégsem lesz soha igazán környezetbarát a Mátrai Erőmű. Csakhogy kiváltani sem lehet egyelőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik