Belföld

Deal! – Márki-Zay gyorsan elfogadta Lázár bérletes ajánlatát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szerdán már el is fogadta Lázár János építésügyi és közlekedési minisztere kedden közzétett ajánlatát. Az ellenzéki politikus Facebook-oldalára azt írta:

Debreceni sajtótájékoztatóján Lázár János előbb Budapestnek tett, majd kérdésre válaszolva azt minden városra kiterjesztett ajánlatát Hódmezővásárhely elfogadja: a vármegye- és országbérletek érvényesek lesznek a vásárhelyi helyi közlekedésben, cserében a vásárhelyi bérletet (városkártyát) elfogadják a távolsági járatokon. Deal! Várjuk a megállapodás aláírását.

A polgármester oldalán a kommentelők egyébként arra figyelmeztetik Márki-Zayt, hogy legyen óvatos a megállapodással, mert az országbérletek ára a költségvetés kasszájába megy, és a visszaosztásnál nem biztos, hogy jól járnak majd az ellenzéki vezetésű városok.

Lázár január 9-én Debrecenben, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. telephelyén tartott sajtótájékoztatót a közösségi közlekedés várható tarifaváltozásairól. A miniszter Papp László debreceni fideszes polgármesterrel az oldalán azt mondta, folytatják a közlekedési rendszer átalakítását, mert láthatóan van igény a tömegközlekedés fejlesztésére.

Ennek jegyében a kormány két fejezetben tárgyalta a tarifareformot, amit idáig azért nem zártak le, mert Budapest válaszára vártak, abban bízva, hogy a fővárosi önkormányzat aláírja a megállapodást az együttműködés folytatására. Ez azonban nem történt meg, így egyelőre Budapest nélkül vezetik be az új rendszert – mondta. (A fővárosi vezetés szerint ezzel szemben Lázár döntött az eddigi megállapodás megszüntetéséről, így arról, hogy a Budapest-bérlet ne legyen érvényes a MÁV-HÉV és a Volán járatain.)

  • Március 1-jétől az alábbi változások lépnek életbe:
  • Minden bérlet megszűnik a vármegye és országbérleteken túl.
  • Két új kedvezményes napijegyet is bevezetnek: a vármegye 24-et, ami 990 forintba, és a Magyarország 24-et, ami 4990 forintba kerül majd.
  • Az utazási kedvezmények rendszerét átalakítják: a jelenlegi 62-ből csak 24 marad érvényben. Megszűnik például a gyerekkel utazók 33 százalékos kedvezménye (a gyerekek viszont ingyen használhatják majd a vonatokat és a távolsági buszokat).
  • A kedvezményre jogosító igazolványok, így a közalkalmazotti is megszűnik, viszont az oktatásban és egészségügyben dolgozók az eddigi 12 alkalom helyett innentől korlátlanul utazhatnak az ország területén 50 százalékos áron. A 65 év fölöttiek továbbra is térítésmentesen utazhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik