Belföld

Még nyomoznak a kotrógépes Balaton-szerzés ügyében

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szakértői vélemény szükséges ahhoz, jogszerű volt-e mesterségesen tópartivá tenni a zánkai ingatlant.

Zánkán egy üdülőtulajdonos saját telkéig vezette a Balatont, amitől saját ingatlanát elválasztotta egy 180 négyzetméteres önkormányzati telek. A természetkárosítás gyanúja miatt feljelentett vállalkozó korábban a Népszavának azt mondta, elbirtokolta Zánkától a 13-szor 14 méteres parti földdarabot, ennek legalizálásáért polgári pert indított, és ügyvédje szerint nem is követett el törvénysértést.

Földszerzés kotrógéppel? Magyarországon ez is lehetséges?

A vízügyi igazgatóság jogi álláspontja szerint – az 1995-ös vízgazdálkodási törvény értelmében – a természetes vizek partján lévő, beépítetlen, állami és önkormányzati ingatlanok nem elbirtokolhatók, írta a Népszava, ám Vadai Ágnes az ügyben megkereste a legfőbb ügyészt is.

Polt Péter a DK-s képviselő kérdésére azt válaszolta, hogy a Balatonfüredi Rendőrkapitányság az ügyben egy gyanúsítottat hallgatott ki környezetkárosítás megalapozott gyanúja miatt. Még mindig tart a nyomozás, a további érdemi döntéshez szakértői véleményt kell beszerezni. A rendőrség egyébként azt már júliusban közölte, hogy a kikotort telek helyére vezetett Balaton ügyében gyanúsítottként kihallgatták a férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik