Belföld

Gyanúsítottat hallgatott ki az ügyészség az Eötvös gimnázium állítólagos korrupciós ügyében

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Befolyással üzérkedés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy személyt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az budapesti Eötvös József Gimnáziumot érintő állítólagos korrupciós üggyel kapcsolatban – derül ki a Magyar Nemzet írásából. A lapot erről a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatta. Az idézett közleményből kiderül, hogy „a gimnáziumhoz köthető társadalmi szervezet” tagját azért hallgatták ki gyanúsítottként, mert

arra hivatkozott, hogy pénzért elintézi egy gyermek felvételét az oktatási intézménybe.

A KNYF a nyomozás érdekeire tekintettel több információt nem közölt.

A kormánypárti Metropol szerkesztőségében még 2023 januárjában landolt egy hangfelvétel, miután előző év végén a gimnázium tanárai gördülő sztrájkot hirdettek a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva, majd pedig számos tanárt kirúgtak budapesti gimnáziumokból – köztük az Eötvösből is – a tankerületek által szabálytalannak minősített tiltakozások miatt.

A hangfelvételből arra lehetett következtetni, hogy az iskola igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kálmán Gábor a túljelentkezés ellenére is fenntart helyeket arra az esetre, ha az írásbeli felvételit elbukó gyerekeket be akarják fizetni a szüleik az iskolába.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság már tavaly januárban nyomozást rendelt el vesztegetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a budapesti Eötvös József Gimnáziumban történt eset miatt a sajtóban megjelentek alapján.

A hangfelvételen, amelyen feltételezhetően Kálmán Gáborral beszélget egy édesapa, többször említik az iskola igazgatójának nevét is. Az apa gyermeke az Eötvös hatosztályos gimnáziumába felvételizett, de a felvételi követelményeknek nem tudott eleget tenni. A beszélgetésből úgy tűnik, hogy bár félmillió forintot letettek az asztalra, a szülők mégsem érezték biztosítottnak, hogy gyermekük az Eötvösben fogja folytatni a tanulmányait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik