Belföld

Baromnak, gyagyásnak nevezte, bántalmazta az elsős-másodikos gyerekeket egy tanítónő, volt, aki sírva és reszketve ment reggelente iskolába

Két év felfüggesztettre ítélt a Veszprémi Járásbíróság egy 57 éves tanítónőt, mert megalázta és bántalmazta a kisiskolás tanítványait. A pedagógus folyamatosan ordibált az elsős és másodikos gyerekekkel, és minősíthetetlen módon viselkedett velük, volt olyan, aki mindennap sírva ment be az iskolába, és onnan haza.

A Veszprém vármegyei nő több mint két évtizede dolgozott pedagógusként, és komolyabb szakmai kifogás nem merült fel vele szemben. Ellenben jól ismert volt a túlzott szigorúságáról, a fegyelmezési módszereiről és arról, hogy szinte minden alkalommal kiabált a gyerekekkel, ha azok nem értettek egy-egy feladatot.

A Veszprémi Törvényszék tájékoztatása szerint a rendszeresen előfordult, hogy a padok között haladva felrugdosta a kicsik iskolatáskáit, rángatta az iskolapadokat, földhöz vágta a füzeteket, vagy éppen ököllel verte a tanterem ablakpárkányát.

A gyermekekkel való durva viselkedését a saját kollégái, és kiskorú áldozatok nevelőszülője és gyámja is többször szóvá tette. Ezeket a kifogásokat az iskola vezetése esetmegbeszéléssel, rendkívüli szülői értekezlettel, végül belső vizsgálattal igyekezett orvosolni. Ennek során előírták a tanítónőnek, hogy csak nyitott tanteremajtó mellett tarthat órákat, de ezek sem jelentettek megoldást a problémára.

A pedagógus továbbra is kiabált a tananyaggal lassabban haladó gyerekekkel, „hülyének, baromnak” nevezte őket az osztálytársaik előtt, és volt olyan akinek oldalakat tépett ki a füzetéből arra hivatkozva, hogy rondán ír. Több alkalommal is előfordult, hogy a órán hátulról fejbe ütötte, csipkedte a feladatát készítő gyereket, mert nem tetszett neki ahogy dolgozott, de olyan is előfordult, hogy a hajánál fogva húzta fel a padból, vagy vonalzóval a kézfejére ütött.

A tanítónő az egyik tanóra végén olyan nagy erővel meglökte az egyik gyereket, hogy az lefejelte a pad szélét, és vérezni kezdett az ajka. A kisiskolás nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de annyira félt a tanárától, hogy nem merte elmondani a nevelőszülőjének otthon a történteket.

Csak jóval később merte elmondani a dolgokat, miután a húgát is bántalmazta a vádlott. A kisebb testvér már egy hónap elteltével félt iskolába menni a tanítónő agresszív magatartása miatt. Sírva panaszkodott, hogy a tanárnő rendszeresen kiabált vele, hülyének, és gyagyásnak nevezte, vagy éppen felrúgta a táskáját és büntetésből elvette a tízóraiját. De olyan is volt, hogy a pedagógus az összes lapot kitépett a füzetéből egy rosszul elvégzett feladat miatt.

– közölte közleményében a bíróság.

Előfordult, hogy a tanár nagy erővel a ruhafogasok felé lökte a kisiskolást, a karjába csípett, s a haját húzta. Mindezek miatt a lány nevelőszülője és gyermekvédelmi gyámja több alkalommal felkeresték a vádlottat az iskolában, hogy megbeszéljék a történteket, jelezték az iskolaigazgatónak, de érdemi változás nem történt.

Így aztán a gyerek szinte minden reggel sírva, reszketve ment iskolába és minden tanítási nap után sírva ment haza. A pedagógus egy tanóra közben úgy meglökte a kiskorút, hogy annak megrándult a nyaka és napokig fájt, majd egy későbbi tanórán egy rosszul megoldott feladatot követően úgy homlokon vágta a kicsit, hogy az hátraesett és beverte a mögötte lévő padba a fejét.

A fenti két bántalmazás alkalmas volt nyolc napon belül gyógyuló sérülés előidézésére. A történtek miatt a nevelőszülőjük másik általános iskolába íratta a gyerekeket, ahol megszűntek a problémák. A pedagógus a tanórákon további három gyereket is bántalmazott. Az egyik elsőst lehülyézte és fejbe vágta egy buszos kirándulás során, egy másik jelenlétében pedig trágáran kiabált és csapkodott.

A harmadik kiskorút az első és második osztályban tanította, melynek során többször is fejbe vágta könyvvel, illetve vonalzóval ütött a kezére. A terhelt egy alkalommal a padot is rá akarta borítani a gyerekre, de végül felhagyott a cselekményével, de a kisiskolásban ez komoly félelmet keltett.

A gyerekek féltek a pedagógustól, és a történtek mély nyomot hagytak bennük. A vádlott, mint a diákok nevelésére, gondozására, felügyeletére köteles személy e feladatából adódó kötelességét is súlyosan megszegte és ezzel veszélyeztette a kiskorúak testi, erkölcsi, s érzelmi fejlődését. A bíróság két év börtönre ítélte a nőt, de a büntetését három év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és a pedagógus is fellebbezett, így az nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik