Belföld

Két hétre Október 7. térre nevezték át a Dohány utcai zsinagóga előtti teret

Lakatos Péter / MTI
Utcanévtábla a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar terén, amelyet két hétre jelképesen Október 7. térnek neveztek át a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére 2024. január 7-én.
Lakatos Péter / MTI
Utcanévtábla a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar terén, amelyet két hétre jelképesen Október 7. térnek neveztek át a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére 2024. január 7-én.

Jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret két hétre a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére vasárnap, írja az MTI. A megemlékezést és a tér átnevezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

A rendezvényen Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a tér szimbolikus átnevezéséért és a szolidaritásért. Jelképesnek nevezte a tér átnevezését azért is, mert, mint mondta, itt született Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója és az október 7-e terrortámadás elkövetői ezt az álmot akarták elpusztítani.

Úgy folytatta: a terroristák zsidó emberek mellett arabokat, keresztényeket, sőt Afrikából érkezett mezőgazdasági tanulmányokat folytató diákokat is meggyilkoltak. „Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult” – jelentette ki a nagykövet.

Lakatos Péter / MTI Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszédet mond.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke arról beszélt:

október 7. azt jelenti Izraelnek és a diaszpórának, mint amit szeptember 11. jelent az Egyesült Államoknak.

Hozzátette: mindkét cselekményt fanatikus iszlamisták követték el.

A Mazsihisz elnöke elítélte a Hamász melletti szolidaritási akciókat, hangsúlyozva, hogy az események miatt a világban újra „fellángolt az Izrael-ellenességbe csomagolt antiszemitizmus parazsa”.

Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester szerint az, ami október 7-én történt, a második világháború utáni egyik legborzalmasabb tömeggyilkosság volt, és hosszú évekre sebet ejtett Izraelen. „A Hamász terrortámadásának semmi köze sincs a palesztin néphez és annak szabadságához” – emelte ki. A polgármester együttérzését fejezte ki Izrael állammal és az áldozatok családjával.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló, relativizáló tüntetéseknek.

Ha van valami, amiben a kormány és az ellenzék egyetért, az ez

– tette hozzá. A főpolgármester a budapestiek nevében szolidaritását fejezte ki, mint mondta, „osztozunk az izraeli nép fájdalmában”. Herzl Tivadarra utalva kitért arra, hogy „Izrael állam létrehozásának gondolata Budapestről származik”.

Lakatos Péter / MTI Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet (j), Niedemüller Péter, Erzsébetváros polgármestere (j2), Karácsony Gergely főpolgármester (b), Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke (b2) és Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Mazsihisz alelnöke (b3), miután leleplezték az utcanévtáblát a Dohány utcai zsinagóga elõtti Herzl Tivadar terén.

Követeljük a túszok azonnali szabadon engedését és követeljük, hogy a Hamász hagyjon fel az erőszakos cselekményeivel – hangoztatta a főpolgármester.

Frölich Róbert országos főrabbi a túszok szenvedéseire hívta fel a hallgatóság figyelmét. Úgy fogalmazott, „nincs szó arra”, milyen szenvedéseket élhetnek át a túszok, ha még életben vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik