Belföld

Tanítanék Mozgalom: A Belügyminisztérium végig hazudott

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az új értékelés bemutatásakor az oktatási szervezetek tiltakozását figyelembe véve a Belügyminisztérium végül ígéretet tett annak a pontnak a visszavonására, ami lehetővé tette volna, hogy az értékelés során kevés pontot elért pedagógusok fizetését csökkentsék. Ma azonban kiderült, hogy végig hazudtak!

– írta közleményében pénteken a Tanítanék Mozgalom, miután a Belügyminisztérium közölte, hogy az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek.

A Tanítanék leszögezte, hogy ezzel kapcsolatban a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervekben is homályosan fogalmaz a tárca, és ez azt jelenti, hogy

a 32 százalékos béremelés, a teljesen szakmaiatlan pontrendszer alapján, több pedagógusnak válna semmissé.

Hozzátették: a béremelés így nem egy egedményre, hanem egy újabb megvezetésre hívja fel a figyelmet.

A mozgalom azt is jelezte, hogy a 32 százalékos béremelés csak az inflációt fedezi, ráadásul „későbbi korrigálási lehetőséget nem biztosít a rendelet, semmilyen garanciát nem kaptunk hosszútávon az értékállóság megőrzésére”.

Ráadásul a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkatársak, például a gyógypedagógiai asszisztensekre, a pszichopedagógusokra, rendszergazdákra, takarítókra nem terjesztették ki az emelést, ezzel pedig további belső feszültséget gerjesztenek, szögezték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik