Belföld

2025 szeptemberétől csökkenthetik a fizetésüket a nem megfelelően teljesítő tanároknak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – derül ki a Belügyminisztérium Népszavának küldött válaszából.

Idén januártól 32,2 százalékos átlag béremelést ígértek a tanároknak. A tervek szerint így például a Pedagógus I. besorolású tanárok bére minimum bruttó 538 ezer forint, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké bruttó 555 ezer forint lesz. A Népszava cikke szerint a teljesítményértékelés szempontjából mindez azt jelenti, ha mondjuk

egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelés során, fizetését 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, vagyis bruttó 410 ezer forintig lehet csökkenteni.

A pedagógusok értékelése során különböző szempontok figyelembevételével összesen 100 pontot lehet majd szerezni; akik minimum 80 pontot elérnek, ők a kiemelkedőek; 50-79 pont között átlagos a teljesítmény; 50 pont alatt pedig alacsony, vagy ahogy a tervezet fogalmaz, „fejlesztendő teljesítményszintű” a pedagógus. Az értékelést a tanárok esetében az igazgató, az igazgató esetében pedig a fenntartó képviselője végzi majd. A rendszert idén szeptembertől vezetik be, de az első évben még nem lesz „illetmény-eltérítés”.

Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak

– nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik