Belföld

Mégsem lesz a magyar lazac fővárosa Zalaegerszeg

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Visszaadta az „innovatív lazacfarmra” kapott 2,9 milliárd forintos uniós támogatást Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. tulajdonosa, aki korábban fémtartályokban nevelt volna lazacokat a zalai megyeszékhelyen – derült ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csütörtöki közléséből.

Hadházy kitért rá, hogy mindezt Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármestertől tudta meg, mivel a projekttel kapcsolatos kérdéseire előzőleg sem az Agrárminisztérium, sem pedig a Miniszterelnökség nem válaszolt.

Sagyibó Viktor volt az egyike annak a négy magyarországi Microsoft-vezetőnek, akiknek hirtelen távozniuk kellett a szoftvercégtől, miután 2016-ban amerikai ügynökök részvételével korrupciógyanús ügyek kivizsgálására rajtaütésszerű nyomozás kezdődött a budapesti központban. Később kiderült, hogy a Microsoft vezetése kenőpénzekkel vette rá az államot, hogy az ő szoftvereiket használják.

Sagyibó Viktor ezek után a Miniszterelnökségen kapott állást, amit akkor még Lázár János vezetett, ám miután Lázár távozott a Miniszterelnökség éléről, 2018-ben neki is mennie kellett.

A zalaegerszegi polgármester levelének egy részletét a független képviselő nyilvánosságra hozta. Ebből kiderül, a cég már 2022-ben lemondott a zalaegerszegi lazacfarmra elnyert támogatásról. Mivel időközben jelentősen drágultak az építőipari árak, és a befektetéshez kapcsolódó költségek, a vállalat még a támogatás segítségével sem tudta volna megvalósítani a projektet. Balaicz ugyanakkor úgy tudja, hogy Sagyibó Viktor nem mondott le a terveiről, hanem

jelenleg újratervezik, áttervezik a lazacfarmot a költségvetés és a fenntarthatóság szempontjai alapján, továbbá keresik a banki finanszírozás lehetőségét.

A lazacfarm terve a hvg.hu szerint korábban a kormánynak is kedves volt, kiemelt beruházássá is nyilvánította, de már a kezdetekben több akadály is volt: az évi ezer tonnás haltermeléshez szükséges vízmennyiség befolyásolta volna a közcélú vízhasználatot, és megkétszereződtek a költségek is, amit az uniós támogatással sem tudtak ellensúlyozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik