Belföld
Budapest, 2014. március 25.
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár (k) beszél az Uzsoki Utcai Kórház és a Microsoft Magyarország Kft. sajtótájékoztatóján, mielőtt a kormányzati e-egészségügyi programokba illeszkedő stratégiai megállapodást kötött a kórház és a cég a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban 2014. március 25-én. Balról Ficzere Andrea, a kórház főigazgatója és Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország Kft. üzletágigazgatója (j). A kísérleti jelleggel januártól októberig tartó projekt lényege, hogy például az otthon is elvégezhető vérnyomás-, vércukorszint-mérés, szívhangfigyelés, vagy az egyszerűbb kardiológiai mérések eredményeit internet és mobil technológia segítségével juttatják el az orvoshoz, és ha gond van az adatokban, akkor a kezelőorvos azonnal tud reagálni.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Miniszterelnökség megvált a Microsoft kirúgott igazgatójától

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 08. 24. 13:58

Megszűnt Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágvezetőjének a miniszterelnökségi megbízatása.

A 24.hu információja szerint Sagyibó Viktort Lázár János távozása után nem foglalkoztatta tovább miniszteri biztosként a Miniszterelnökség.

Sagyibó Viktor volt az egyike annak a négy magyarországi Microsoft-vezetőnek, akiknek hirtelen távozniuk kellett a szoftvercégtől, miután 2016-ban amerikai ügynökök részvételével korrupciógyanús ügyek kivizsgálására rajtaütésszerű nyomozás kezdődött a budapesti központban.

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Az amerikai Microsoft lecsapott: felmondtak a magyar állami szállítóknak
Az Egyesült Államokból küldtek Budapestre ügynököket, hogy vizsgálják ki az állammal kötött üzleteket. A magyar leányvállalat kormányzati üzletágvezetőjének mennie kellett, de novemberben mégis miniszteri biztos lett Lázár János mellett.

A nyomozásról két éven keresztül semmilyen hivatalos információt nem adott ki a cég, és egészen mostanáig az amerikai hatóságok is hallgattak. A Wall Street Journal csütörtökön azonban részletes cikkben számolt be arról, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium és a tőzsdefelügyelet eljárást indított a Microsoft ellen, amiben kiemelt szerepe van a magyar szálnak.

Az amerikai gazdasági lap szerint a Microsoft korrumpálta a magyar kormányzati üzletek szereplőit, kenőpénzekkel vette rá az érintetteket, hogy az ő irodai szoftvereiket (Word és Excel) válasszák a rivális, ingyenes szövegszerkesztők és táblázatkezelők helyett. Miután a döntés megszületett, a közbeszerzéseken az állam úgy vette meg ezeket a szoftvereket, hogy a Microsoft először jelentős árengedménnyel eladta azokat közvetítőcégeknek, amelyek aztán teljes áron vagy akár túl is árazva adták tovább magyar állami szerveknek.

A Wall Street Juornal egy amerikai Microsoft-vezetőre hivatkozva azt állítja, hogy a magyar leányvállalat négy vezetőjét „kirúgták” állásukból, és nem önszántukból távoztak, mint ahogy eddig kommunikálták.

ANKARA, TURKEY - JULY 19 : Glasses are seen in front of a computer screen showing a Microsoft logo in Ankara, Turkey on July 19, 2018. Aytac Unal / Anadolu Agency
Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency / AFP

A kirúgottak között a cikk név szerint csak Papp Istvánt, a Microsoft Magyarország korábbi vezetőjét említi, de az ügy sokkal szélesebb kört érintett: vele együtt távoznia kellett a teljes kormányzati kapcsolattartó csapatnak is.

A 24.hu decemberben írta meg, hogy a Microsoft példátlanul hevesen reagált, amikor a csendben eltávolított Sagyibó Viktort Lázár János provokatívan maga mellé vette a Miniszterelnökségre. Ilyen volumenű lépésre vélhetően Lázár sem számított, hiszen a Microsoftnak több tízmilliárdos szerződése volt függőben a kormányzattal. A miniszteri biztosi kinevezés után azonban a Microsoft felmondta a legnagyobb kormányzati beszállító partnercégek Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét, amivel saját üzleti érdekeinek is ártva szinte teljesen felszámolta az éveken át bejáratott értékesítési hálózatát.

Lázár János a 2017. december 14-i kormányinfóján azt állította, hogy a Microsoft üzletpolitikai döntéseihez a kormánynak nincs köze, ahogyan ahhoz sem, hogy a cégnek milyen vitája van egy korábbi magyarországi vezetőjével.

A jelek szerint ebben is tévedett, mert a WSJ cikke Orbán Viktort sem kímélte: a magyar miniszterelnököt is beleszőtte a sztori felgöngyölítésébe azt állítva, hogy a kormányzati eladások szárnyalása akkor kezdődött, amikor Orbán 2012-ben Budapesten megbeszélést folytatott Kevin Turnerrel, a Microsoft egyik vezetőjével.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.