Belföld

Zsiday Viktor: A költségvetési helyzet legalább olyan rossz lett, mint a Gyurcsány-korszak mélypontján

Mohos Márton / 24.hu
Zsiday Viktor közgazdász, befektetési szakember a Della podcast felvétele előtt.
Mohos Márton / 24.hu
Zsiday Viktor közgazdász, befektetési szakember a Della podcast felvétele előtt.

A magyar gazdaság immáron negyedik éve ijesztően nagy költségvetési hiánnyal küzd, és ennek előbb vagy utóbb meg kell fizetni az árát – írta elemzésében Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő és a Citadella Származtatott Befektetési Alap portfóliókezelője.

Megjegyezte:

a költségvetési helyzet az évtized első éveiben legalább olyan rossz lett, mint 2006-ban, a Gyurcsány-korszak mélypontján.

Tavaly az első három negyedév adatai alapján 1363 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal rosszabbul teljesített a költségvetés, mint egy évvel korábban.

A befektetési szakember szerint a Medgyessy-Gyurcsány kormányok fiskális felelőtlensége után a költségvetés az Orbán-kormányok alatt viszonylag fegyelmezett volt 2016-ig, de 2017-19-re már elveszett a korábbi óvatosság, és nőtt a hiány. Mint írta, az igazi ütést az elmúlt 4 év vitte be: 2020-23 között borzasztóan megugrott a deficit.

Visszajutottunk a 2006-os szintekre – sőt inkább alá,

írta a közgazdász, hozzátéve, hogy 2023-ban a kormányzat kénytelen volt igen jelentősen megszorítani, ami tavaly az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb recesszióját és fogyasztáscsökkenését okozta.

A költségvetés helyzete 2023-ban javult, de sajnos még mindig fenntarthatatlan, és további kiigazításokra lesz szükség valamikor

– értékelt Zsiday, aki szerint a magyar kormánynak két lehetősége van. Vagy komoly megszorításokkal stabilizálja a költségvetést a következő 2-3 évben, vagy elodázza a kiigazítást, és a növekedést olcsó hitelekkel pörgeti, ami hosszú távon súlyosabb problémákat okozhat (ugyanis ebben az esetben a következő külső sokk eljövetelekor kényszerülnének megszorításokat végrehajtani, amikor egyébként is rossz a világgazdasági helyzet). „Attól tartok a második válasz a megoldás, aminek a végső eredménye több év átlagában stagfláció” – tette hozzá.

Az Egyesült Államokban is hasonló egyébként a helyzet, ott is jelentősen ki kell majd valamikor igazítani (=gyengébb növekedés), valószínűleg a 2024-es választások után, miközben úgy tűnik kipukkadt a világ legnagyobb ingatlanbuborékja is, ami pedig valószínűleg a kínai növekedést csökkenti le hosszú évekre, így külső növekedési segítségre sem nagyon számíthatunk a probléma megoldásához

– zárta gondolatait Zsiday.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik