Belföld

Nem Brüsszel miatt késik a pedagógusbér-emelés – állítja a szakszervezeti vezető

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kormány nem Brüsszelre vár a tanári béremeléssel, inkább azért húzza az időt, hogy az emelés a nyári EP- és önkormányzati választás időpontjához minél közelebb lépjen hatályba – ezt mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában szerda reggel.

A szakszervezeti vezető kétkedéssel fogadta Gulyás Gergely kancelláriaminiszernek azt a bejelentését, miszerint a pedagógusoknak beígért, átlagosan 32,2 százalékos béremeléshez még egy technikai jóváhagyásra van szükség az Európai Bizottságtól, amit szóban többszörösen megígértek. Totyik szerint ugyanis a kabinet nem Brüsszelre vár, hiszen az Európai Bizottsággal a megállapodást már aláírták. Emlékeztetett: a kormány előfinanszírozza ezeket a forrásokat, és Brüsszel elismerte, hogy a magyar kormány teljesítette a források lehívásához szükséges feltételeket, ez tehát nem indokolhatja a késlekedést. Totyik Tamás szerint inkább arról van szó, hogy a kormány húzza az időt, mert a nyári EP- és önkormányzati választás időpontjához minél közelebb szeretné hatályba léptetni a béremelést.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a közoktatásban 2024-től, Totyik Tamás elmondta: ez az új pedagógus életpályamodell bevezetésének éve lesz, aminek következtében a tanároknak 60 órát kell ingyen helyettesíteniük és 44 munkanapra lesznek átvezényelhetők. Ezzel együtt azt reméli: ha elkezdődik a pedagógusbérek felzárkóztatása a diplomás átlagkereset 80 százalékára, megállhat a felmondási hullám. Mint mondta, a béremelésen túl szükség van a munkaterhek csökkentésére, mert a magyar tanárok 24 tanítási órával lekötött munkaideje Európában az egyik legmagasabb, továbbá a diákok terhelését is csökkenteni kell.

Totyik Tamás a Startban elmondta: a 2010 előtti tanszabadságot kellene visszakapniuk az iskoláknak. Fontosnak nevezte a helyi tantervek visszaállítását. Arra a kérdésre, hogy hány tanár hiányzik az iskolákból, azt válaszolta: 16 ezer nyugdíjas visszafoglalkoztatott és betöltetlen állás van jelenleg a közoktatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik