Belföld

Vitézy kiakadt Lázárra a Budapest-bérlet megszüntetése miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid szerint egyszerűen történhet meg az, amit a MÁV szilveszteri közleményében bejelentett, mely szerint márciustól mégis megszüntetik a Budapest-bérletet, és szerinte ezért Lázár János építési és közlekedési miniszter a felelős.

Lázár János újév alkalmából még üzent a budapestieknek: ha januártól nem is, majd márciustól megszünteti a Budapest-bérletet. Úgy tűnik, nem talált kedvező fogadtatásra, hogy a MÁV megpróbált konstruktív megoldást találni a BKK-val és a pár nappal ezelőtti megállapodásuk alapján januártól elkerülhetővé vált a fővároson belüli tarifaközösség megszűnése. A mai MÁV-közleményből is látszik ez a helyzet, a vasúttársaság ugyanis finoman, de elég világosan jelezte, a döntés minden felelőssége Lázáré

– írta Vitézy, aki szerint a Budapest-bérlet megszüntetése egész egyszerűen nem történhet meg, az olyan példátlan visszalépés lenne a budapesti közösségi közlekedésben, amit nem szabad megengedni. „Elvégre ugye előre megyünk, nem hátra” – emlékeztetett a  Fidesz kampányszövegére Vitézy.

Az egész vita a budapesti közösségi közlekedés éves költségvetésének 1 százalékát jelentő két milliárd forintos összegről szól ugyanis. Az nem történhet meg, hogy egy ilyen léptékű vita miatt a Békásmegyerről, Cinkotáról, Rákosmentéről, Csepelről, Budafokról, a Budakeszi útról és sok más környékről hévvel, vonattal vagy Volánbusszal ingázók márciusban arra ébredjenek, hogy kétszer annyiért kétféle bérletet kell vásárolniuk

– hívta fel a figyelmet.

Mint ismert, december 29-én jelentette be a BKK, hogy olyan háromoldalú megállapodást kötött a MÁV-val és a Volánnal, mely biztosítja a jelenlegi tarifarendszer megőrzését. Azonban december 31-én a MÁV jelezte – Lázár minisztériumának döntésére hivatkozva – hogy a megállapodás legfeljebb március elsejéig lesz érvényben.

Kapcsolódó
Megállapodott a BKK, a Volánbusz és a MÁV-HÉV: marad a Budapest-bérlet
A megállapodás biztosítja a jelenlegi tarifarendszer megőrzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik