Belföld

Szombatra levonulhat a Duna a rakpartokról

Farkas Norbert / 24.hu
A kiáradt Duna a pesti rakparton 2023. december 27-én.
Farkas Norbert / 24.hu
A kiáradt Duna a pesti rakparton 2023. december 27-én.

Pénteken éjjel a budapesti rakpart szintje alá csökkenhet a Duna vízállása a fővárosban, miután lassan, de folyamatosan apad a folyó vízállása Budapesten és a fölötte lévő szakaszokon – olvasható az Országos Vízügyi Igazgatóság pénteki közleményében.

Mint írják, a mai előrejelzés alapján az elkövetkező két napban számottevő csapadék nem várható, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0 Celsius-fok felett alakulnak. A jövő hét elején az érkező frontok következtében azonban újra csapadékosabb idő valószínű, ám ezek kevésbé érintik a Duna vízgyűjtőinek többségét, inkább csak a Dráva és a Felső-Tisza vízgyűjtőin van kilátás nagy mennyiségre.

A közlemény szerint Nagybajcsnál nagyon lassú az apadás, a vízszint várhatóan ma napközben az I. fokú készültség szintje alá csökken. Komárom és Esztergom térségében a ma reggeli adatok szerint zavartalan az apadás, Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje alá. Győrben folyamatos, változó intenzitású apadás mellett ma reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízszint.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 cm (I. fok 620 cm, Alsó rakpart 645 cm, II. fok 700 cm) volt 27-én 20 órakor. Pénteken délben 664 cm volt a vízállás. A rakpart szintje alá várhatóan ma a késő esti órákban süllyedhet a vízszint.

A tetőzés jelenleg Paks térségében jár, itt a vízállás ma délben 689 cm volt. Baján a tetőzés 810 cm körül várható 30-án reggel. Az árhullám tetőzése Mohácsnál holnap este várható 800 cm-t megközelítő vízállással. Az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja majd el.

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. I. fok körüli vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm) – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik