Belföld europoli

Varga Mihály: 300 milliárd forint uniós pénz érkezett 

300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra – jelentette be csütörtökön Facebook-oldalán Varga Mihály.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy Magyarország módosított helyreállítási tervét december 8-án elfogadták az uniós pénzügyminiszterek, így elhárult az akadály a hazánknak járó források folyósítása elől. „A RePowerEU forrásaiból 779,5 millió eurót, azaz közel 300 milliárd forintot utaltak hazánknak a mai napon” – tette hozzá Varga. Ez a helyreállítási terv 3,9 milliárd eurós hitel előlege, a teljes összeg 20 százaléka. A RePowerEU Magyarország energetikai megújítását és a zöld energiafelhasználás további elterjesztését támogatja.

A tárcavezető a helyreállítási terv elfogadásakor arról beszélt, hogy a terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel és egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU-tervből.

Varga akkor kijelentette: bízik benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források is, hiszen mint fogalmazott, minden feltételt teljesítettünk, így Magyarország hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki. A pénzügyminiszter azt is mondta, hogy az első részletek előlegként a most elfogadott, RePowerEU forrásaiból érkezhetnek 2024 elején, egy pénzügyi megállapodás aláírása után kb. 920 millió euró (380 milliárd forint) előtt nyílik meg az út.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik