Belföld

Sem szándéka, sem lehetősége nem volt a megállapodás teljesítésére, de elkért 12 millió forintot az átvert gazdától

A Kiskőrösi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki sértettjével 2000 bála széna és lucerna szállításában állapodott meg anélkül, hogy annak teljesítésére valós szándéka lett volna. A férfi előre felvette a teljes vételárat, ám végül a vállalt mennyiség alig harmadát szállította le.

A vádirat szerint az ügy vádlottja, egy büntetett előéletű férfi megkérte egy ismerősét, hogy eladó szénáról és lucernáról adjon fel hirdetést az interneten. Erre a hirdetésre jelentkezett az állattartással foglalkozó sértett, aki nagy mennyiségben akart takarmányt vásárolni. A vádlott mintaként egy kamionnyi szénát küldött a sértett részére, majd Izsákon személyesen is találkoztak. Ennek során a férfi azt állította, hogy nagy mennyiségben, akár több ezer bála mennyiségben tudja a kért takarmányokat szállítani. A tárgyalások eredményeként 2021. július 7. napján abban állapodtak meg, hogy a vádlott 2021. október végéig 800 – 1000 bála szénát és 800 – 1000 bála lucernát szállít le a sértett részére.

A szerződés megkötésekor a férfi arra hivatkozott, hogy vállalkozással nem rendelkezik, az értékesítési tevékenységet élettársa vállalkozásával folytatja. Ezzel elérte, hogy a sértett a szerződést ne vele, hanem az élettársával kösse meg.

Az elkövető a tárgyalások során ragaszkodott az előre fizetéséhez, amelybe a megtévesztett sértett beleegyezett és több mint tizenkétmillió forintot adott át.

A vádlottnak az előre kifizetett 2000 bála leszállítása nem állt szándékában, erre lehetősége sem volt. Az elkövető végül a szerződésben vállalt mennyiség alig harmadát, mindössze 650 bálát teljesített, a felvett pénzzel pedig nem számolt el.

Az ügyészség a férfit jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolja, ezért vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

A férfi bűnösségéről a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik