Belföld

Nyelviskolákban dolgozó magántanárokkal oldják meg a nyelvtanítást több állami iskolában Budapesten

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Közép-Pesti Tankerületi Központ több, általuk fenntartott intézményben csak úgy tudja biztosítani az idegennyelv-oktatást, hogy nyelviskolákkal kötött megbízási szerződést, írja a Népszava. A tankerületi központ lapnak küldött tájékoztatása szerinta magántanárok óraadóként vannak jelen az iskolákban, a magas színvonalú feladatellátás érdekében pedig a központ garanciákat épített be a szerződésekbe.

A fenntartó azt állítja, hogy az iskolák igazgatói, a tanulók és a szülők is elégedettek a nyelviskolák révén az iskolákban dolgozó tanárok munkájával.

A tankerületi központok felelősek azért, hogy a pedagógusok foglalkoztatása jogszerű legyen. Az, hogy előfordul-e ilyen módja a foglalkoztatásnak, azt a fenntartók tudják

– közölték. Szerintük a jogszabályok nem zárják ki az ilyen foglalkoztatás lehetőségét, a legfontosabb pedig az, hogy „a pedagógus a megfelelő képesítéssel rendelkezzen, illetve hogy az oktató-nevelő munka megfelelően biztosított legyen”.

A lap szerette volna megtudni, hogy a magántanárokat milyen óradíjban alkalmazzák, ha a tankerület finanszírozza a bérezésüket, de erre már nem kaptak választ.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás a lapnak elmondta, szerinte a magántanárokat csak úgy tudják az állami intézményekbe csábítani a tankerületek, ha óradíjban magasabb bért kínálnak nekik, mint amennyit a főállású pedagógusok kapnak.

Kapcsolódó
Népszava: 1500 pedagógus dolgozhat diploma nélkül a közoktatásban
Volt, hogy alsóbb évfolyamos, akár elsőéves egyetemistákat is beosztottak iskolai munkára, ami jogellenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik