Belföld europoli

Ukrajnáról és a karácsonyi menüről is beszélt Orbán a TV2-nek adott interjújában

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Gönczi Gábor mûsorvezetõnek a TV2 stúdiójában 2023. december 20-án.
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Gönczi Gábor mûsorvezetõnek a TV2 stúdiójában 2023. december 20-án.

Szerdán interjút adott a TV2-nek Orbán Viktor, ám sikerült a komplett magyar közvéleményt, beleértve a Magyar Nemzetet és az Origót átverni azzal, hogy az előzetesen meghirdetett 18:30-as időpont helyett már 18 órakor elkezdték vetíteni a beszélgetést. Maga Orbán Facebook-oldalán is 18:30 szerepelt, majd 8 perccel este hat előtt átírták 18 órára a kezdést.

Aki lemaradt róla, az sem maradt le sok újdonságról. Szóba került az, hogy az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, és Orbán elmondta azt, amit már korábban is, hogy nem ért egyet a döntéssel. „Olyat még sosem csináltunk, hogy egy háborúban álló országot veszünk fel az Európai Unióba”, jelentette ki, azonban hozzá kell tennünk, hogy a csatlakozási tárgyalások hosszú évekig elhúzódhatnak, így ez nem azt jelenti, hogy Ukrajna rövid időn belül tagország lesz.

A kormányfő ismét felvetette, hogy nem lehet úgy felvenni egy országot, hogy nem tudjuk, mekkora területű országról van szó és hogy hányan laknak ott, és állítása szerint, ha Ukrajna EU-tag lenne, akkor a mezőgazdasági támogatások folyósítása is problémát jelentene, és a most támogatott országok, köztük hazánk, is elveszítené az uniós pénzeket.

Ismerni kell a csatlakozás összes kockázatát, és utána lehet dönteni,

tette hozzá, és azt rótta fel az EU-nak, hogy nem készült hatástanulmány konkrét számokkal, de a magyar kormány számításai szerint Ukrajna csatlakozása 150-190 milliárd euróba fájna. „Első lépés a tűzszünet, aztán pedig a béketárgyalás, más Európában ezt nem képviseli” – emelte ki a miniszterelnök.

Februárban újra tárgyalnak majd az Ukrajnának nyújtandó tervezett uniós támogatásokról, Orbán szerint kénköves villámokra kell majd számítani a vita során.

A szuverenitásvédelmi törvényről szólva Orbán arról beszélt, hogy ha valaki politikai szereplőnek ad pénzt, azt azért adja, mert mögötte elvárás van, és hogy „nem akarjuk, hogy külföldiek pénzzel befolyásolják a döntéseinket, ezért kellett alkotnunk egy új szuverenitásvédelmi törvényt”. A miniszterelnök szerint ezt a magyarok is értik, és tudják, hogy vannak hazafiak, katonák és közemberek, akik a hazáért dolgoznak, és vannak árulók, akik nem.

A kormány 2024-re nagy reménnyel tekint, mert ugyan jelenleg 6 százalékos inflációval számolnak, de Orbán nem tartja elérhetetlennek az 5 százalékos inflációt és az idei év harmadik negyedéves teljesítménye is bizakodásra ad okot.

Az interjúban kitértek a két magyar Nobel-díjasra és arra is, hogy a férfi fociválogatott kijutott az Európa-bajnokságra, bár Orbán szerint ez utóbbi az elvárás.

Természetesen szóba kerültek a közelgő ünnepek is, itt megtudtuk, hogy

Asszonyok nélkül nincs se karácsony, se húsvét.

Az ünnepi készülődést a kormányfő felesége, Lévai Anikó irányítja, Orbán feladata az, hogy befűtse a kemencét, mert ott készül a rácponty, illetve ő teszi fel a csúcsdíszt a fára, és ő csenget akkor is, amikor a Jézuska érkezik.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik