Belföld

Törökbálinton bezárt az iskola, az óvoda és a bölcsőde is az óriási csőtörés miatt

Komplex probléma a régió vízellátása, ráadásul nemzetgazdasági kérdés, hogy Törökbálinton legyen elegendő víz, hiszen számtalan beruházó és vállalkozó települne a környékre, akinek egyelőre nem tudunk vizet biztosítani, épp ezért kormányzati segítséget várunk – mondta Elek Sándor, Törökbálint polgármestere az ATV-n.

Mint ahogy arról kedden beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés, amely vezeték a Budapest-Csepel irányból átvett ivóvizet továbbítja. A csőtörés akkora, hogy Érd, Törökbálint és Diósd egy részén karácsonyig vízhiány lehet.

Elek Sándor törökbálinti polgármester elmondta, négy csövön át érkezik a víz, de Érden keresztül, és miután Érden óriási lett az ivóvízigény – mert az elmúlt időszakban 10 ezerrel nőtt a lakossága -, nekik kevesebb víz jut.

„A rendszert mindenképpen fejleszteni kell, de ez 5,6 milliárd forintba kerülne” – mondta a városvezető, hozzátéve: biztonságosan akkor lesz víz, ha megérkezik az alkatrész, amelyet péntek reggel kezdenek beszerelni. Ha minden jól megy, az szombatra kész van, és ezután töltődhet fel a rendszer, amely a keddi esti adatok szerint 38 százalékos töltöttségen volt, ám folyamatosan fogy.

A helyi lakosoknak, akinek szükséges, visznek palackos ivóvizet, de tervezik, hogy a tűzoltóktól kérnek lajtoskocsit. Elek Sándor hangsúlyozta, a helyzetet nehezíti, hogy vírusos járvány van: „El lehet képzelni, milyen nehéz helyzetben van, akinek hányásos, hasmenéses fertőzése van most. ”

Elmondta azt is, hogy Törökbálinton bezárt az iskola, és nincs óvoda, bölcsőde sem a vízhiány miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik