Belföld

Óriási csőtörés volt, Érd, Törökbálint és Diósd egy részén karácsonyig vízhiány lehet

Varga Jennifer
A Fővárosi Vízművek egyik legnépszerűbb létesítménye, a Gellérthegyen található Gruber József víztároló nagytakarítása miatt leürítették az összesen 80 millió liter vízzel telt, két kamrából álló medencetér egyik felét 2022. március 21-én., Image: 672144209, Fotó: Varga Jennifer
Varga Jennifer
A Fővárosi Vízművek egyik legnépszerűbb létesítménye, a Gellérthegyen található Gruber József víztároló nagytakarítása miatt leürítették az összesen 80 millió liter vízzel telt, két kamrából álló medencetér egyik felét 2022. március 21-én., Image: 672144209, Fotó: Varga Jennifer

Néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés, amely vezeték a Budapest-Csepel irányból átvett ivóvizet továbbítja az Érd, Bakonyi-Mecseki utcák kereszteződésében lévő tároló medencékbe – írja Földvári László, törökbálinti önkormányzati képviselő Facebook-oldalán, amit az Atv.hu vett észre. 

Ezekből a medencékből szivattyúzzuk tovább Érd parkvárosi részeibe, Törökbálint nagy részére és Diósd egy részére a vizet. Mivel a 600-as vezetéken olyan jellegű meghibásodás van, amelyet csak speciális anyagokkal, idomokkal lehet javítani, két speciális csőkötő idomot kellett külföldről megrendelnünk, ami előreláthatólag pénteken (december 22-én) érkezik hozzánk. Ezzel reményeink szerint meg tudjuk javítani a vezetéket. Mindaddig egy másik töltővezetéken tudjuk, tudtuk tölteni a Bakonyi-Mecseki medencéket, amelynek viszont csak 400 mm a belső átmérője. Tehát ezen jóval kevesebb vizet tudunk feladni a medencékbe, ami ugyanakkor az elmúlt napokban még éppen elég volt ahhoz, hogy ne legyen sehol vízhiány.

– teszi hozzá.

Tegnap és ma éjjel viszont további csőtörések keletkeztek más vezetékeken (Érd, Mecset u., Erzsébet u. Tárnoki u., Diósd Pacsirta u.), amely csőtörések negatívan befolyásolták a medencék tölthetőségét, írja a képviselő. Így mára olyan mértékben csökkentek a medenceszintek, hogy azt valószínűsítik, holnap Érd, II. III. IV. nyomásövezetben, Törökbálinton és Diósd egy részén vízhiány lesz, ami előreláthatólag szombat-vasárnapig eltarthat (a tervezett pénteki csőjavítás után idő kell az újra töltésekhez). Sóskúton és Pusztazámoron csak rövidebb idejű vízhiány várható, Tárnokon pedig az érdi I. nyomászónához hasonlóan valószínűleg nem lesz vízhiány (kivéve esetleges csőtörést abban a zónában), teszi hozzá.

Jelenleg három 5 m3-es tartályos autót tudtunk rendelni és rendelkezünk még három kis tartállyal. További lajtos kocsi lehetőségek felkutatásában kérünk az önkormányzatoktól is segítséget. Fel kell hívni a lakosságot, hogy palackos vízből is tartalékoljanak lehetőség szerint nagyobb mennyiséget. Vízhiány bekövetkezése esetén a tartályos autók kiállási helyét közöljük településenként, illetve egyeztetünk annak helyéről

– írja a képviselő

Közben Csőzik László, Érd polgármestere is posztolt az ügyben.

Helyreállt a szolgáltatás az ófalusi, lakótelepi körzetben köszönhetően az Erzsébet utcánál hajnal óta dolgozó brigádnak. Viszont a következő napokban Önök, az érdiek segítségén múlik, hogyan tudjuk leküzdeni a vízhiány és az alacsony nyomás okozta nehézségeket. Ugyanis sajnos időszakos vízhiányra kell felkészülni városunk Tárnoki úttól felfele eső északi részében. De ha pár napig mindnyájan kevesebb vizet fogyasztunk, akkor lehet esélyünk rá, hogy nem apadnak el a csapok – legfeljebb naponta egy-két órára kell teljes vízkorlátozással számolni.

– írja a Facebookon.

Szerencsére nem az van, hogy a medencébe egyáltalán nem kerül víz. Kútjaink működnek, a főváros felől jön ívóvíz, csak a nagy teljesítményű cső nem tölt, így lassabban telnek a medencék. A 600-as csövet pedig az ÉTV csak azután tudja helyreállítani, ha megérkeznek a külföldről megrendelt idomok javításra.

– írja, hozzátéve, hogy

Mindez azt jelenti, ha kevesebb vizet fogyasztunk, akkor nem merítjük le teljesen a Bakonyi-Mecseki utcai medencéket, a vízmű pedig ezekből tud a Tárnoki út fölötti városrészben is vizet szolgáltatni. Ha mégis kimerülnek a medencék, előállhat több órás vízhiány, mert várni kell, hogy az ÉTV feltöltse őket.  Érdemes tehát takarékoskodni: a babákat persze meg kell fürdetni, a WC-t is le kell húzni, de minden másra nagyon figyeljünk oda, amit lehet, mellőzzünk.  Előre is köszönjük a közreműködésüket, segítségüket és persze a türelmüket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik