Belföld

Meghalt Kasza László újságíró, a Szabad Európa Rádió egykori igazgatóhelyettese

Varga László / MTI
Kasza László, a Szabad Európa Rádió riportere interjút készít Krassó Györggyel a Magyar Október Párt képviselőjével 1990. március 25-én.
Varga László / MTI
Kasza László, a Szabad Európa Rádió riportere interjút készít Krassó Györggyel a Magyar Október Párt képviselőjével 1990. március 25-én.

86 éves korában, hosszas betegség után elhunyt Kasza László újságíró, a Szabad Európa Rádió egykori igazgatóhelyettese – közölte a 24.hu-val Haraszti Miklós, az SZDSZ alapítója, korábbi országgyűlési képviselője, a demokratikus ellenzék egykori tagja.

Az 1956-ban fiatalon emigrált újságíró a magyar demokratikus nyilvánosság legnagyobb hatású munkása volt a rendszerváltás előtt. Munkásságát folytatta a rádió 1989-es budapesti engedélyezése után is. A Szabad Európa rádió magyar adásának beszüntetése után az állami magyar televízióban dolgozott. A holnap hullámhosszán és a Kommentár nélkül című műsoraira sokszázezer ember figyelt esténként, megkeresve a Szabad Európa öt rövidhullámú sávja közül az egyetlen elérhetőt, amelyet éppen nem torzított hallgathatatlanná a magyarországi hatalom.

– írja megemlékezésében Haraszti. Megemlíti azt is, hogy Kasza László kivívta, hogy „a médiamonopólium megtörésére hivatott rádióban kommentár nélkül megszólalhassanak Konrád György és Csoóri Sándor, Iványi Gábor és Solt Ottilia szavai, a sokszorosítás útján terjedő szamizdat-nyilvánosság tudósításai és művei.”

Haraszti arról is ír, hogy Kasza Lászlónak „2018-ban elege lett a sajtó függetlensége elleni kormányzati manőverekből, és visszavonult Münchenbe, ápolva a kapcsolatot a sajtószabadág híveivel és művelőivel. Emlékét megőrizzük, és őrzi a nehéz körülmények között dolgozó független magyar sajtó is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik