Belföld

Orbán Balázs szerint Brüsszel és a többi tagország zsarolja Magyarországot

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert

Magyar szempontból nyilvánvaló, hogy nem kapjuk meg az RRF-pénzünket, valamint a kohéziós támogatásainkat. Ez összekapcsolódik azzal, hogy nem támogatjuk a közös költségvetés átalakítását – jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója péntek délelőtt Brüsszelben a Portfolio beszámolója szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcson Ukrajna támogatása mellett az uniós büdzsé módosítását is megvétózta. A mostani csúcstalálkozó előtt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy 22,5 milliárd eurós tervet rakott az asztalra, amelyet Magyarország elutasított.

Orbán Balázs érvelése szerint addig nem tudják elfogadni az RRF-hitelkamatainak a fizetéséhez szükséges büdzsénövelést sem, amíg Magyarország nem fér hozzá a helyreállítási pénzekhez – írja a Portfolio. Vagyis a magyar támogatás feltétele a közös költségvetés felülvizsgálatához az, hogy mind a 30,5 milliárd eurónyi támogatáshoz hozzáférjen a kormány. Orbán Balázs szerint ezek politikai viták, amelyekkel Brüsszel és a többi tagország zsarolja a magyar kormányt a pénzek visszatartásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik