Belföld

Lemondott tisztségeiről a gödi momentumos képviselő, mert 8,5 milliót szavaztak meg a DK-ból kizárt Lőrincz Lászlónak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

8,5 millió forintot szavazott meg a gödi képviselő testület a csütörtöki zárt ülésén a DK-ból korábban kizárt Lőrincz Lászlónakállítja Vajda Viktória momentumos önkormányzati képviselő, a párt családügyi szakpolitikusa. Az önkormányzati képviselő a közösségi médiában megosztott posztjában azt írja, hogy az egykori alpolgármester ezt „az »elmaradt« alpolgármesteri fizetésére, szabadságmegváltására és kamatokra” kapta, és a határozati javaslatra egyedül ő szavazott nemmel.

Vajda mindezek miatt bejelentette, hogy lemond minden, „a legszorosabban vett képviselői mandátumán kívüli” tisztségéről, tanácsnoki pozíciójáról. Ezt azzal indokolta, hogy

nem lehet legitimálni azt a rendszert, amiben nem a teljesítmény, a munka számít, hanem a város kifizetőhelyként való működtetése és a korrupció.

A képviselőnő egyúttal megígérte, hogy a képviselői mandátuma maradék fél évében is igyekszik feltárni a „gyanús ügyeket”, és a körzete lakóinak érdekében fog dolgozni.

„Lehet jogvitát folytatni azon, hogy a leváltását követő határozathozatalok során ő tulajdonképpen cím szerint alpolgármester volt-e vagy nem, de az nem kétség, hogy egy szalmaszálat sem tett keresztbe a város érdekében, sőt, leginkább csak a saját gazdagodását tartotta szem előtt” – fogalmazott.

Lőrincz László Vajdához hasonlóan az ellenzéki összefogással jutott be a gödi képviselő-testületbe 2019-ben, ahol alpolgármester is lett. Később az ő közreműködésével indítottak fegyelmi eljárást a várost korábban vezető Balogh Csaba momentumos polgármester ellen, majd kétszer fel is függesztették a város vezetőjét.

A történtek miatt 2020 augusztusában Fekete-Győr András a Momentum akkori elnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Balatonon találkoztak, hogy a pártok megbékéljenek egymással. Ennek eredményeképpen a DK megindította Lőrincz László pártból való kizárását, és nem sokkal később a pártnak nem is maradt képviselője a gödi testületben. Ez azonban Lőrinczet nem akadályozta meg abban, hogy 2022-ben a Valódi Demokrata Párt (VD) színeiben elinduljon az ellenzéki összefogás jelöltjével, Dorosz Dáviddal szemben.

Lőrincz az országgyűlési választáson végül mindössze a szavazatok 0,84 százalékát kapta meg, szám szerint 624 szavazatot. Egyéni képviselő a körzetben egyébként a ma már igazságügyi miniszterként tevékenykedő Tuzson Bence lett, aki bő 3000 szavazattal verte az ellenzéki összefogás jelöltjét.

Vajda Viktória a szerdai posztjában emlékeztetett  arra is, hogy Lőrincz a DK-ból való kizárása után „többször kapott pénzt a Pest megyei önkormányzattól, hogy lejárató kampányt végezzen a megmaradt momentumos városvezetés ellen”. Azt korábban a Magyar Narancs tárta fel, hogy a kormányzó pártok narratíváját népszerűsítő Térségi Tények nevű helyi portált működtető alapítvány mögött kiugrott DK-sok álltak, közöttük Lőrincz László is, akiket több mint 30 millió forinttal támogatott a fideszes többségű Pest Megye Önkormányzata a Gödtől elvett Samsung-adóbevételből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik