Belföld

Pert nyert az Aligai Fürdőegyesület a NER-közeli cég ellen

MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vitorláshajók a balatonaligai kikötőben.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vitorláshajók a balatonaligai kikötőben.
Újabb győzelem az Aligai Fürdőegyesületnek: a Pécsi Törvényszék megsemmisítette a NER-közeli Pro-Mot Kft. aligai kikötő-használatbavételi engedélyét. Az egyesület egy másik váratlan sikert is elért.

Pert nyert az Aligai Fördőegyesület (AFE) a Fővárosi Kormányhivatal és Pro-Mot Kft. ellen – hozta le a Népszava. A NER-közeli cég közvetetten a Club Aligát akarta beépíteni. A cég nem használhatja az újonnan épült mólókat és kikötőépületeket, mivel a Pécsi Törvényszék megsemmisítette a cég aligai kikötő-használatbavételi engedélyét. A munka azonban nem ér itt véget, a civilek a kikötő vízjogi engedélyét is megtámadták, erről a jövő év elején várható ítélet.

Egy további váratlan sikert is elkönyvelhetett magának az AFE: bár novemberben a balatonvilágosi képviselő-testület elutasította az egyesület Club Aligáról szóló társadalmi konzultációs javaslatát, most az önkormányzat hét eleji rendkívüli ülésén célba ért egy javaslatuk. A civilek azt indítványozták, hogy a település ügyféli jogállást kérjen a rendszerváltás előtt a pártvezetők által használt Aliga II. egyik ingatlana ügyében, amelyre építési engedélyt kért új tulajdonosa.

A területet tavaly parti luxustelkekre osztották fel, és milliárdokért értékesítették. A javaslatot első körben szintén elutasította a képviselő-testület, az AFE azonban ezt követően név szerinti szavazást kért, mely hatására az egyik, rendszeresen a szervezet indítványai ellen voksoló képviselő is igennel szavazott végül – osztotta meg a Népszavával Bukovszki András, az AFE elnökhelyettese.

Ez óriási segítség, hogy alkalomadtán bíróság előtt tudjuk megtámadni az engedélyeket, amelyek veszélyeztetik a szabad partszakaszunkat

– magyarázta a siker jelentőségét Bukovszki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik