Belföld

Népszava: Nem engedi az önkormányzat, hogy társadalmi konzultációt tartsanak a Club Aligáról

24.hu
24.hu

Leszavazta az Aligai Fürdőegyesület (AFE) társadalmi konzultációs javaslatát hétfői, estébe nyúló ülésén a balatonvilágosi képviselő-testület – írja a Népszava. A polgármester és a vele szavazó három képviselő nem járult hozzá, hogy megkérdezzék a helyieket és a nyaralótulajdonosokat a Club Aliga területén zajló építkezésekről, a várható változásokról.

Az AFE Balatonakali példája alapján próbálta elérni, hogy a helyi közösség véleményt mondhasson az aligai nagyberuházásról. Akaliban nemrég megkérdezték a helyieket, hogy szeretnének-e egy vitorláskikötőt a településen, és miután a többség nem támogatta a terveket, ezután az önkormányzat sem állt a fejlesztés mellé, a vállalkozó pedig egyelőre elvetette a kikötőépítés ötletét. Az AFE közmeghallgatás összehívását és egy kérdőív kiküldését kezdeményezte. Miután leszavazták a kezdeményezésüket, most saját erőből próbálják levezényelni a folyamatot.

A kormány szeptemberben módosította a kiemelt kormányrendeletet, mely közcélú szállodaépítés helyett már komplex ingatlanfejlesztésre, azaz mindenféle ingatlanra vonatkozik. A Népszava cikke szerint mindez azt jelenti, hogy az Aliga II-n nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként épülhetnek magáningatlanok, méghozzá nem a helyi építési szabályozás, hanem a kormányrendeletben többszörösére megemelt beépítési mutatók alapján.

Ez Aliga Trianonja – jelentette ki Bukovszki András az AFE alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik