Belföld

Eurostat: Magyarország az EU második legszegényebb országa

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A magyar lakosság tavaly az uniós átlag 71 százalékát költötte fogyasztásra, vagyis áruk és szolgáltatások vásárlására. Ez a második legrosszabb adat az Európai Unióban – ismertette a Népszava az Eurostat adatait.

2022-ben csak a bolgárok éltek rosszabbul a magyaroknál, ott az uniós átlag 69 százaléka tudták egyéni fogyasztásra költeni. Ugyanakkor a bolgárok 2021-hez képest 4 százalékpontot javítottak, míg a magyar adat csak egy százalékkal javult. Alulról a harmadik leggyengébb adatot Horvátországban és Lettországban mérték 76-76 százalékkal, miközben

a román adat fényévekre van a magyartól. Ott az uniós átlag 86 százalékát költötték magukra a polgárok.

2022-ben Luxemburgban volt a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás, ott az EU átlagának 138 százalékát költötték fogyasztásra, őket követte Ausztria és Németország, 118 százalékos mutatóval.

Eurostat

A jólét, illetve a szegénység mérésére a közgazdászok, szociológusok több módszert is alkalmaznak. Ezek közül az egyéni fogyasztás mérése az egyik legjobban használható mutató, melyet az Eurostat vásárlóerőparitáson számolja, vagyis kiegyensúlyozza az árfolyamkülönbségből és az eltérő árszínvonalból fakadó eltéréseket. Mindez azt jelenti, hogy az unió statisztikai hivatala a tényleges fogyasztást méri.

Hazánkban az idei, uniós szinten rekordmagas infláció miatt összeomlott a lakosság fogyasztása: a kiskereskedelem forgalma 10 százalékkal csökkent, így reális esély van rá, hogy jövőre tovább romlik az egyéni fogyasztást mérő adat.

Kapcsolódó
Leromlott az életszínvonal a bérből élőknél, mélyponton a háztartások fizetőképessége
A recesszión túl vagyunk, de rengeteg a kockázat a várt növekedés körül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik