Belföld

Ennyi béremelést kapnak jövőre a „Budapest-család” dolgozói

MTI / Mónus Márton
MTI / Mónus Márton
A fővárosi dolgozók béremelését biztosító költségvetésről egyezett meg a Fővárosi Önkormányzat, az első megemelt fizetés várhatóan februárban érkezik.

A „Budapest-család” munkavállalóinak fizetésemeléséről egyezett meg a Fővárosi Önkormányzat és 16 szakszervezet – tette közzé Karácsony Gergely Facebook oldalán. A megállapodás biztosítja, hogy 2024-ben a fővárosi dolgozók béremelésének egy főre jutó átlagos mértéke 13,5 százalék legyen. A cél, hogy a munkavállalók már februárban megkaphassák a megemelt januári bért, így a tárgyalások soron kívül megkezdődtek a munkáltatókkal.

A főpolgármester továbbá ismételten kiemelte:

Egyetértünk a szakszervezetekkel abban is, hogy a budapesti közszolgáltatásoknál tapasztalható munkaerőhiányra nem a harmadik országbeli kölcsönzött munkavállalók alkalmazása, hanem a belső munkaerőtartalékok feltárása, lakhatási támogatás, képzési programok és a bérek emelése lehet a megoldás.

A főpolgármester már novemberben is nyilatkozott arról, hogy „Budapest szerint a vendégmunkások munkaerő-kölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra”, így a főváros nem engedi alkalmazásukat a százszázalékos tulajdonunkban lévő cégeknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik