Belföld europoli

Orbán: Az uniós pénzért már semmit nem kell tennünk

„Hisszük, ha látjuk” – mondta a Mandinernek adott interjújában az uniós pénzek részleges feloldásával kapcsolatban Orbán Viktor, aki szerint nincs most olyan érdemi kifogás az ország működésével kapcsolatban, ami megállná a helyét és Magyarország a pénzek kifizetése érdekében olyan dolgokat is elfogadott, amelyeknek – Orbán szerint – semmi értelme.

Az uniós pénzért nem kell nekünk semmit sem tennünk már, hiszen az nekünk jár.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megesett találkozóról a magyar miniszterelnök elmondta, hogy Zelenszkijnek volt mondanivalója a számára, ezért kihasználták az alkalmat az új argentin elnök beiktatásán és a páholyban beszéltek, de nem részletezte, hogy miről volt szó. Az ukrán törvénymódosítással kapcsolatban kijelentette, hogy nem tekintik nagy eredménynek, és azt akarják visszakapni, amit „elvettek a magyaroktól”.

Orbán szerint az Európai Unió szörnyű hibát kíván elkövetni az ukrán csatlakozási tárgyalások megindításával kapcsolatban és ebben meg kell akadályozni akkor is, ha a többi 26 ország más véleményen van. A csatlakozásnak szigorú feltételei vannak, ez így volt Magyarország esetében is, és ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor lehet szó csatlakozásról, vagy akár csak a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, most viszont geostratégiai okokkal indokolják, és ez hiba – fejtette ki a magyar kormányfő.

Ha geostratégiai jelzést akarunk adni Ukrajnának, akkor adjunk, de ez ne a csatlakozás legyen

jelentette ki, hozzátéve, hogy nem kérdés, hogy Magyarország nem támogatja azt, hogy a csatlakozási tárgyalás napirenden legyen.

Az ukrán háborúról szólva Orbán elmondta, hogy volt egy nyugati stratégia, hogy hogyan segítsék ki az orosz támadás alatt álló Ukrajnát:

Az mondtuk az ukránoknak, hogy mi készen állunk arra, hogy annyi támogatást adunk nektek, pénzügyit és fegyverzetit, amennyire csak szükségetek van, és ha ti együttműködtök velünk ebben, akkor lehettek elég erősek ahhoz, hogy a frontvonalon legyőzzétek az oroszokat.

Ez aztán, folytatta Orbán, elindít majd egy belpolitikai válságot Oroszországban, lesz egy új vezetés, amellyel kötünk egy békét. De erről a tervről kiderült, hogy nem működik – vélte a magyar miniszterelnök, aki azt állította, hogy ehhez egyébként is csoda kellett volna.

Arra a kérdésre, hogy szabad-e találkozni Vlagyimir Putyinnal, Orbán úgy válaszolt: teljes félreértése a nemzetközi politikának az, hogy ha valaki azt gondolja, hogy Putyinnal álmatlan éjszakát okoz az, ha vele nem találkoznak a nyugati vezetők. „Mindig találkozni kell, mindig tárgyalni kell” – tette hozzá.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, az elmúlt öt év nem sok jót hozott Magyarországnak, az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, Ursula von der Leyen újrázását pedig nem támogatja. Jelöltje nincs, tárgyalások vannak, de „ez a nagyfiúk játéka”.

A belpolitikára áttérve Orbán kijelentette, hogy a Fidesz a KDNP-vel együtt a legerősebb politikai párt Budapesten is, ezért a fővárosért harcolni fognak. A főpolgármester-jelölt személyével kapcsolatban elárulta, hogy márciusban hoznak majd olyan döntést, amelyet majd nyilvánosságra is hoznak.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik