Belföld

Egy cég ezrével csempészett kutyakölyköt külföldre

Police.hu
Police.hu
A nagyüzemi kutyaexport illegális volt. A ceglédi cégvezetőt letartóztatták, de bővült és még bővülhet is a gyanúsítottak köre.

A rendőrség év eleje óta nyomoz egy kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég ellen. A törvényi előírás ellenére az állatorvos úgy állított ki kiskutyáknak útlevelet, hogy azt nem előzte meg sem védőoltás beadása, sem chip behelyezése. A cég 2016-2021 között ezrével exportálhatott így kutyát külföldre. Az illegális tevékenységet azt követően is folytatták, hogy év elején gyanúsítottként hallgatták ki a cégvezetőt, írja a police.hu.

A nyomozók a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együtt figyelték a ceglédi vállalkozás ebszállítmányainak dokumentálását. December 8-án tartóztattak fel egy külföldre indított kisteherautót, amelyben 42, különböző fajtájú kiskutya volt ketrecekben. A nyomozók több helyszínen kutatást tartottak, rengeteg tárgyi bizonyítékot foglaltak le.

Az akció után közokirat-hamisítás miatt újabb embereket hallgattak ki, így már négy gyanúsított van. A bűnismétlés miatt a bíróság elrendelte a cégvezető letartóztatását. Társai szabadlábon védekeznek. A rendőrség azt is vizsgálja, történt-e az ügyben egyéb bűncselekmény, illetve más is felelősségre vonható-e az illegális kutyaexport kapcsán. Így nem kizárt, hogy a gyanúsítotti kör a jövőben bővülni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik