Belföld

A közgyűlést hátrahagyva a Budai Várba vonultak az ellenzéki fővárosi képviselők

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A fővárosi közgyűlés ülését hátrahagyva ellenzéki képviselők vonultak a Budai Várba, hogy szolidaritásukat fejezzék ki V. Naszályi Márta első kerületi polgármesterrel.

A napirend előtti felszólalások után Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy az ülést felfüggesztik, és a DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd frakció a független Baranyi Krisztinával, illetve a főpolgármester-helyettesekkel átvonulnak az I. kerületbe, hogy támogatásukról biztosítsák hivatali partnerüket. A Népszava szerint a betegség miatt hiányzó Kiss László harmadik kerületi polgármester kivételével valamennyi ellenzéki polgármester csatlakozott a V. Naszályi Mártát a várba felkísérő Karácsony Gergelyhez. A lap szerint a fideszes képviselőket meglepte a váratlan akció.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az  első kerületet vezető polgármestert szerdán zárt képviselő-testületi ülésen marasztalná el a kerület fideszes többsége, amelyik éppen a költségvetést tárgyaló fővárosi közgyűlési ülés idejére hívta össze az önkormányzat testületi ülését. A Népszava értesülése szerint az első kerületi testület zárt ülésének egyetlen napirendi pontja van: a polgármester elleni fegyelmi büntetés kiszabása.

Ez már önmagában jelzi, hogy egy koncepciós perről van szó, a helyi Fidesznek egy célja van, hogy erre a fegyelmi eljárásra hivatkozhasson majd a kampányban. Ez nem az én polgármesteri működésemről szól

– kommentálta a napilapnak a helyzetet V. Naszályi Márta.

Pikó András nyolcadik kerületi polgármester a vár felé közlekedő buszról posztolt fényképet a közösségi médiában. Ebben a V. Naszályi ellen indított fegyelmi vizsgálatot hazugnak, az ügyet magát lejárató kampánynak nevezte. Hasonló posztokat tett közzé rajta kívül több fővárosi ellenzéki képviselő.

A kormánypárti többség – a hat ellenzéki képviselő elutasítása mellett – novemberben megszavazta, hogy az első kerületben fegyelmi eljárást induljon a polgármester ellen. A fegyelmi-ügyben eljáró bizottságot az ex-jobbikos Varga Dániel vezeti, mellette egy fideszes és egy momentumos képviselő kapott helyet a testületben.

Mohos Márton / 24.hu Karácsony Gerely főpolgármester a fővárosi közgyűlés képviselőinek körében menetrend szerinti járattal utazik a Budai Várba 2023. december 13-án.

A buszról leszállva a fővárosi polgármesterek, képviselők a kerületi városháza épületébe mentek, majd felsorakoztak V. Naszályi Márta irodája előtt. Karácsony Gergely az itt megtartott sajtótájékoztatón azt mondta a közgyűlés tagjai az elmúlt négy évben kiváló példát mutattak szolidaritásból és a viták felvállalásáról.

Azért vagyunk itt, hogy megüzenjük Budapesten a Fidesznek, hogy nem tudnak közénk éket verni

– fogalmazott a főpolgármester. Szerinte a Fidesz nem jól viseli, hogy van egy olyan hely, ahol „nem az ő nótájukat fújják” – olvasható a Telex tudósításában.

A szerdára meghirdetett kerületi testületi ülés azzal kezdődött, hogy az átmeneti levezető elnök felsorolta, hogy szerintük V. Naszályi „hogy rövidítette meg az első kerületieket”. Varga Dániel kifejtette azt is, szerinte a baloldali fővárosi polgármestereknek a közgyűlésben kellene lenniük, és dolgozniuk kellene. A kerületi hivatalban megjelent fővárosi polgármesterek ezt bekiabálásokkal fogadták.

A meghallgatás később zárt ülésként folytatódott. A fővárosi polgármesterek és képviselők ezért V. Naszály kivételével elhagyták városházát, és visszabuszoztak a fővárosi városházára, hogy folytassák a fővárosi önkormányzat félbeszakadt ülését.

Az első kerületi polgármestert 2019-ben ellenzéki összefogással választották meg, és akkor a testületi többséget is megszerezték, de egy tavaly őszi időközi választáson szerzett mandátummal és a két korábbi jobbikosból lett független képviselővel többségbe került a kormánypárti frakció.

A kormánypárti többség azóta többször is nekifutott a polgármester-buktatásnak. Egy kivételével valamennyi bizottság élére közülük való elnököt ültettek.

A polgármester személyét érintő egyik állítólagos botrány egy várbéli cukrászdát üzemeletető cég, a Ruszwurm Kft. és az önkormányzat közötti vitát érinti. A Ruszwurm, illetve a szintén a budai Várban lévő, azonos tulajdonosi körhöz, Szamos Miklóshoz tartozó Korona Kávézó körüli jogvita jóval V. Naszályi Márta színre lépése előtt, 2011-ben kezdődött. A polgármester akkortájt – egészen 2019-ig – a Fidesz színeiben induló Nagy Gábor Tamás volt. Ez a szövevényes vita húzódott át V. Naszályi Márta polgármesteri ciklusába.

Szamos Miklós többször nyilatkozott arról, hogy a jelenlegi ellenzéki polgármester 2019-ben megkereste azzal, hogy „anyagi támogatás esetén elsimítja az ügyet. V. Naszályi Márta válaszul rágalmazásért feljelentette Szamos Miklóst. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya korábbi tájékoztatása szerint az ügyben „vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen”.

Kapcsolódó
A Fidesz-győzelem után kiköltöztek az I. kerületi klinikáról a fidelitasosok, akik az időközi választás előtt leltek ott új otthonra
Van, aki csak egy hónapig volt lakója papíron az egészségügyi intézménynek, és van, aki az időközi választás idejére a nagymamáját is „beköltöztette”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik