Belföld

Nagy Márton: A kormány Katart is bevonná a Budapest Airport megvásárlásába

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Magyarország azon dolgozik, hogy a Katari Befektetési Hatóságot is bevonják abba a konzorciumba, amelyet a kormány a Budapest Airport Zrt. megvásárlására alakít ki. Ezzel pedig egy harmadik terminál építése is megvalósulhat – erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt a Bloombergnek, amit az Index szemlézett.

A miniszter közötle, a repülőtér megvásárlásáról szóló üzlet közel áll a véglegesítéshez, de az aláírás a jövő évre csúszhat, mert a vevőknek egyszerre kell megállapodniuk az árról a három jelenlegi tulajdonossal, valamint 10 adóstárssal. Mint mondta, a kormány arra törekszik, hogy „versenyképes, piaci alapú árban” állapodjanak meg.

Magyarország a francia Vinci SA infrastrukturális csoporttal szövetkezik az üzlet első lépésében, ezután a katari befektető is csatlakozhat akár pénzügyi, akár stratégiai befektetőként – mondta a tárcavezető.

Nagy Márton azt is elárulta, hogy ha az üzlet létrejön, Magyarország a repülőtér bővítését tervezi egy harmadik terminál építésével, valamint az utas- és teherszállítási kapacitás növelésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik